Sanna-Maria Bertell: Kuka kilpailee sinun verorahoillasi miljardiluokan markkinoilla?
Kun julkinen toimija tulee samoille markkinoille yritysten kanssa, kyse ei ole pikkurahoista. Julkisen sektorin kilpailullinen liiketoiminta Suomessa on varovaistenkin arvioiden mukaan noin 8 miljardin euron markkina, suurempi kuin moni toimiala itsessään. Julkinen voi saada markkinoilla epäreilua hyötyä siitä, että sen rahoitus on julkista, se pystyy hinnoittelemaan ilman markkinaehtoisuutta ja siirtämään riskin veronmaksajille. Tällaisia kilpailunvääristymiä pyritään estämään kilpailuneutraliteettilainsäädännöllä.
Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tuore kilpailuneutraliteettiselvitys on tervetullut selkeytys asiantilaan. Selvityshenkilö, julkisen talousoikeuden professori Kirsi-Maria Halosen, johtama työ osoittaa selkeästi, että liian paljon ilmiöstä jää pimentoon ja lainsäädäntö kaipaa kipeästi uudistamista.
Sääntöjen kiertäminen ja läpinäkyvyyden puute eivät ole marginaalisia ongelmia. Kansantalouden kannalta ei ole kestävää, että julkinen sektori voi toimia markkinoilla erityiseduin ja ilman samaa taloudellista vastuuta kuin yksityiset yritykset. Markkinahäiriöt aiheuttavat sen, että yritykset vetäytyvät, investoinnit jäävät tekemättä ja innovaatiot syntymättä. Riskin julkisen liiketoiminnasta kantavat aina veronmaksajat.
Reilu peli tarvitsee selkeämmät säännöt
EK on jo pitkään vaatinut, että kilpailuneutraliteettia valvotaan yhtä vakavasti kuin kartelleja tai määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä. Sääntely vaatii jykevöittämistä ja päivittämistä.
Selvitys osoittaa, että julkisen sektorin liiketoimintaan liittyy huomattavia puutteita sekä lain noudattamisessa että valvonnan tehokkuudessa. Osa kunnista toimii markkinoilla ilman vaadittua yhtiömuotoa. Lisäksi kirjanpidon eriyttämisessä on puutteita, jolloin julkisten yksiköiden liiketoiminta jää budjettien syövereihin. Laki ei tällä hetkellä anna valvontaviranomaisella eli kilpailu- ja kuluttavaviraston sellaista toimivaltaa ja työkaluja, joilla valvonta olisi tehokasta. Markkinahäiriöt jäävät helposti piiloon ja epäreilu kilpailu jatkuu.
Nyt tarvitaan toimia – TEM lupaakin, että työ jatkuu. TEM:in selvityksen suositukset ovat selvät: kilpailuneutraliteetin suhteen tulee vahvistaa valvontaa, yhtenäistää lainsäädäntöä ja lisätä tietoa siitä, miten julkinen liiketoiminta vaikuttaa markkinoihin. TEM:in selvitys on tärkeä askel kohti läpinäkyvämpää, oikeudenmukaisempaa ja kilpailukykyisempää Suomea. EK antaa sille täyden tukensa.