Tärkeä askel kohti järjestäytynyttä brexitiä

15.11.2018

Ison-Britannian hallitus on ilmaissut hyväksyntänsä brexit-sopimusluonnokselle. Muiden EU-maiden ja Euroopan parlamentin odotetaan tekevän samoin. On kuitenkin epävarmaa, onko sopimuksella läpimenomahdollisuuksia Britannian parlamentissa. Siksi sopimuksettoman brexitin mahdollisuus on yhä olemassa.

Tavoitteena on, että sopimus astuisi voimaan ennen Britannian EU-eroa 29.3.2019. Siirtymäajan järjestelyjä noudatettaisiin vuoden 2020 loppuun. Tänä aikana tilanne säilyisi käytännössä lähes nykyisellään paitsi, että Iso-Britannia ei olisi mukana EU-päätöksenteossa. Siirtymäajan aikana neuvoteltaisiin tulevasta suhteesta, johon liittyvät sopimukset tulisivat voimaan vuoden 2021 alussa.

Haastavin neuvottelukokonaisuus on ollut vararatkaisu Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen kovan rajan välttämiseksi. Ratkaisu pyritään löytämään siirtymäkauden aikana osana sopimusta EU:n ja UK:n välisestä tulevasta suhteesta. Jos ratkaisua ei löydy, niin koko Britannia jää tullialueeseen EU:n kanssa ja noudattaa ”tasapuolisen pelikentän” varmistamiseksi mm. EU:n kilpailu- ja valtiontukilainsäädäntöä. Lisäksi Pohjois-Irlanti noudattaisi EU:n sisämarkkinalainsäädäntöä vielä tätä syvemmin ja laajemmin.

Vaikka Ison-Britannian hallitus näyttikin tiukan väännön jälkeen vihreää valoa sopimusluonnokselle, sen läpimenomahdollisuudet Britannian parlamentissa ovat paljon epävarmemmat. Siksi sopimuksettoman eron mahdollisuus säilyy loppuun asti ja yritysten, viranomaisten ja kansalaisten on varauduttava tähän.

EU ilmaisi alkuviikolla halukkuuden yhteistyöhön Britannian kanssa kaikista kriittisimpien toimintojen kohdalla, jos no deal -brexit näyttää hyvin todennäköiseltä. Järjestäytymättömänkin EU-eron tapauksessa esim. brittiläiset lentokoneet saavat määräajan laskeutua EU:hun tai lentää EU:n ilmatilassa, jos Britannia suostuu vastavuoroisesti samoihin toimenpiteisiin. Vastaavalla tavalla britit voivat tulla määräajan lyhyille vierailuille EU:hun viisumivapaasti, jos Britannia päättää toimia samoin.

EU:n ja Ison-Britannian eron jälkeisestä tulevasta suhteesta annetaan tässä vaiheessa yleisluonteinen poliittinen julistus. EU:lla on valmius käynnistää nämä neuvottelut heti Britannian EU-eron jälkeisenä päivänä. Näistäkin neuvotteluista povataan vaikeita.