Tiina Ruohola bloggaa: Alustatalouden verotuskysymykset myös OECD:n agendalla

Ostoksia kotisohvalta torilla käynnin sijaan? Alustatalous on mahdollistanut kaupankäynnin missä vain, milloin vain ja lähes kenen tahansa välillä. Ainoan poikkeuksen luovat maansa rajoja sulkevat valtiot. Alustatalouteen liittyviä verotuskysymyksiä käytiin läpi myös Etelä-Korean Soulissa järjestetyssä verokonferenssissa.

Oman viehätyksensä aiheen läpikäyntiin juuri Soulissa loi maantiede. Konferenssipaikan sijainti oli vain 60 km päässä rajasta – rajasta, jonka takana on yksi maailman ainoista omavaraisuuteen pyrkivistä valtioista. Maa, jonka kansaa eivät alustatalouden verotuskysymykset liikauta. Muuta maailmaa markkinapaikat ja alustatalous koskettavatkin. Samalla pintaan nousevat uudentyyppiset, vaikka toisaalta ikiaikaiset verotuskysymykset. Miten varmistaa veronmaksu ja kuka verosta on vastuussa?

Markkinapaikat ovat kasvattaneet osuuttaan tavaranmyynnistä. Kuluttajakaupan siirtyessä perinteisestä mallista internetin maailmaan, pelko verokertymien katoamisesta yhtenäisten sääntöjen puuttuessa on kasvanut. Kansallisesti eri puolilla maailmaa pelätään tavarakaupan jäävän verotuksen ulkopuolelle ja veroeurojen katoavan. Globaalit kysymykset vaativat globaalit ratkaisut.

Alustatalouteen liittyvät arvonlisäverokysymykset nousevat myös OECD:n tulevan ohjeistuksen keskiöön. Näin vahvisti OECD:n Piet Battiau 6.9.2018. OECD:n ohjeistus sisältäen vaihtoehtoiset tavat markkinapaikkojen verotukseen on odotettavissa alkuvuodesta 2019.

Arvonlisäverojen keräämiseen liittyvät haasteet markkinapaikoilla tapahtuvista myynneistä on tiedostettu myös Suomessa. Ratkaisuvaihtoehtoina on kansainvälisesti väläytelty muun muassa tietojen keräämistä markkinapaikalta, markkinapaikan yhteisvastuuttamista veroista ja markkinapaikan määrittämistä verovelvolliseksi. Mikään ratkaisuista ei ole ongelmaton.

Markkinapaikkojen verotuskysymykset puhuttavat vielä pitkään. Varmaa kuitenkin on, että paluuta vain perinteiseen kaupankäyntiin ei kannata odottaa. OECD:n ohjeistus avaa keskustelua etsittäessä globaalia ratkaisua. Oikea vero, oikeaan aikaan.