Timo Vuoren vinkit USA:n vaaliväittelyyn – Harris vai Trump?
Ensi yön suuri tv-väittely antaa suuntaa USA:n presidentinvaalien kilpajuoksusta. EK:n kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori antaa viime hetken tärpit – näitä eroja kannattaa seurata ehdokkaiden välillä.
USA:n tulevaa presidenttiä ei toki valita television vaaliväittelyssä, mutta sen merkitys on korostunut, kun Harris ja Trump oikeastaan ensimmäisen kerran kunnolla kohtaavat. Onko Harrisin syyttäjän taidoista apua, vai korjaako diilintekijän Trump voiton? Joka tapauksessa USA:n politiikan ja talouden tuleva suunta kiinnostaa Suomea, jolle USA on tärkein turva- ja talouskumppani tällä hetkellä.
Talous ja verotus
- Donald Trump lupaa jälleen palauttaa USA:n talouden vahvaan kasvuun verohelpotuksilla, jotka kohdistuvat yrityksiin ja investointeihin. Kamala Harris sen sijaan lupailee keskiluokalle veroalennusta ja kuluttajahintojen kuriin saamista. Jos Trump alentaisi yritysverotusta 21 prosentista 15 prosenttiin, niin Harris nostaisi sen 28 prosenttiin.
- Trumpin lääke maan talouteen on ”isoimmat veroalennukset ikinä”, kun Harris lupaa verovähennyksiä lapsiperheille ja köyhille sekä opiskelijoille. Ainoa yhdistävä tekijä molemmille ehdokkaille on ”juomarahojen verottomuuden” lupaaminen.
==> Vaaliväittelyn ydinkysymys: Ottaako Harris irtioton Bidenin talouspolitiikasta hetkellä, jolloin maan talouskasvu on hiipumassa? Onko Trumpilla mitään uusia talouslääkkeitä tarjolla? USA:n talouskasvu olisi tärkeätä Suomenkin viennille.
Ulkopolitiikka ja turvallisuus
- Kamala Harris edustaa Bidenin ennakoitavaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, joka toki on kokenut kovia yllätyksiä: Afganistan, Ukraina ja Gaza jättävät jäljen USA:n ulkopolitiikkaan Trumpin ulkopoliittiset näytöt ja lupaukset ovat toki myös ristiriitaiset ja puheet tulevasta samoin.
- Harris tukee vahvasti Ukrainaa ja Nato-yhteistyötä. Trumpin näkemykset ailahtelevat näistäkin teemoista. Molemmilla on tiukka näkemys Kiinasta ja sen vallankasvun jarruttamisesta.
==> Vaaliväittelyn ydinkysymys: Mikä on USA:n tuleva ulkopolitiikan linja? Molempien ehdokkaiden katse on Aasiassa ja Kiinassa. Euroopan on pärjättävä yhä enemmän omillaan. USA:n vahva rooli Natossa on keskeinen Suomen turvallisuuden kannalta. Onko Suomi jatkossakin kansainvälisten sijoittajien silmissä turvallinen maa, jos USA:n turvatakuut kyseenalaistetaan?
Kauppa ja investoinnit
- USA:n kauppapolitiikassa jatkuu protektionistinen linja riippumatta kuka johtaa Valkoista taloa, mutta erojakin on paljon.
- Donald Trump lupaa kurittaa Kiina 60 prosentin tulleilla ja myös Suomen viennille muiden maiden tavoin laittaa 10-20 prosentin tullit. EU:n kanssa kauppakiistat voisivat kärjistyä terästulleista autotulleihin.
- Harris jatkaisi Bidenin kauppapolitiikkaa, jossa ensisijaisesti suojataan työtä Amerikassa eikä mihinkään uusiin kauppadiileihin olla valmiita. EU:n kanssa ehkä teknisiä määräyksiä voitaisiin yhdenmukaistaa ja luoda vastinetta Kiinalle.
- IRA-tukia Harris jatkaisi vihreän siirtymän nimissä, mutta Trump tukisi myös teräs- ja autoteollisuutta sekä maataloutta.
==> Vaaliväittelyn ydinkysymys: Onko EU USA:lla kaupassa ja taloudessa kilpailija vai kumppani? Ja kuinka pitkälle EU-USA-kauppakiistat voisivat kärjistyä tilanteessa, jossa suurin hyötyjä olisi Kiina. Harris jatkaisi kauppadialogia Brysselin kanssa, mutta Trump ohittaisi EU:n ja haluaisi kahdenvälisiä diilejä pääkaupunkien kesken. USA:n, Kanadan ja Suomen tuore ICE Pact on merkki uudesta suunnasta rakentaa kauppakumppanuuksia. Mitä Harris ja Trump haluavat EU:lta ja Suomelta?