Timo Vuori: Kolme pointtia Blinkenin Suomen-visiitistä
Tiivistyvä USA-suhde avaa huomattavia mahdollisuuksia elinkeinoelämälle. Tuoreimpien kauppatilastojen valossa USA on jo nyt noussut Suomen merkittävämmäksi yksittäiseksi kauppakumppaniksi. Uudessa tilanteessa potentiaalia on vielä paljon enempään, arvioi EK:n kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori.
Kun kuuntelin USA:n ulkoministeri Anthony Blinkenin vahvaa puheenvuoroa Helsingin kaupungintalolla Ukrainan, demokratian ja vapauden puolesta, jäin pohtimaan Suomen ja USA:n syventyvän suhteen merkitystä Suomen talouden ja elinkeinoelämän kannalta.
Päällimmäisenä tunteena on tyytyväisyys siitä, että geopolitiikan paineissa ja talouden murroksessa USA näkee Suomen luotettavana ja edistyksellisenä kumppani, jonka kanssa halutaan kehittää kaupallista ja teknologiasta yhteistyötä. Käytännössä tämä muutos ilmenee mielestäni ainakin kolmella tavalla:
-
Suomen maakuva on vihdoin selkeytynyt ja kirkastunut
Ensinnäkin Nato-jäsenyys ja tiivis USA-kumppanuus siirsi Suomen hetkessä pois harmaalta alueelta ja Euroopan reunavyöhykkeeltä, epävakaan Venäjän naapurista. Se nosti meidät uskottavaksi ja haluttavaksi mutta myös turvalliseksi investointi-, kauppa- ja teknologiakumppaniksi, jonka vakauden varmistavat tarvittaessa Nato-kumppanit.
USA ja samanmieliset teollisuusmaat kuten Britannia, Korea, Japani, Australia ja Kanada näkevät Suomen uudella, positiivisella tavalla maana, jonka kanssa voidaan syventää yhteistyötä kriittisessä teknologiassa puolijohteista tekoälyyn ja 6G-ratkaisuihin.
Vihreää kasvua vauhdittava, amerikkalaisen Plug Power -yhtiön investointihanke on tuore merkki siitä, että amerikkalaisten investoijien ja Wall Streetin analyytikkojen arvioissa Suomi on nyt turvallinen ja vakaa maa. Ulkoministeri Blinkenin vierailun tuoma julkisuus vahvistaa Suomen maakuvaa entisestään maailmalla.
-
USA-kumppanuus vauhdittaa teknologista yhteistyötä Suomen kanssa
Toisekseen taistelussa maailman talouden herruudesta USA on merkittävästi piristynyt viime aikoina, mistä Suomikin hyötyy. USA on jatkossakin johtava teknologiavalta digitalisaatiosta tekoälyyn ja kvanttiteknologiaa. Se voi nousta johtomaiden joukkoon ehkä myös vihreässä siirtymässä IRA-ilmastoelvytyksen ansiosta.
Suomella on tarjota ratkaisuita ja kumppanuuksia USA:lle juuri näissä teemoissa 6G-teknologioista ja kvanttitietokoneista aina cleantech- ja kiertotalousratkaisuihin. Korkean osaamisen ja teknologian Suomi, jolta puuttuu esimerkiksi Ranskan suurvaltaelkeet ja itseriittoisuus, on mainio kumppani USA:lle uuden talouden hankkeissa.
Suomen kannalta on hienoa, että Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark oli kutsuttu G7-huippukokoukseen esittelemään 6G-tulevaisuutta presidentti Bidenille ja muille G7-maiden päämiehille. Tämän jälkeen Luulajassa pidetyssä EU-USA kauppa- ja teknologianeuvoston kokouksessa julkaistiin myös sitoumus 6G-yhteistyöstä. Lopuksi Helsingissä ulkoministeri Blinken allekirjoitti sopimuksen Suomen ja USA:n 6G-kumppanudesta, mikä avaa uusia mahdollisuuksia Nokialle mutta myös laajemmin suomalaiselle osaamiselle.
Tuoreimpien kauppatilastojen valossa USA on jo nyt noussut Suomen merkittävämmäksi yksittäiseksi kauppakumppaniksi, jos arvioidaan keskinäisen palvelu- ja tavarakaupan sekä investointien arvonlisää Suomelle. Suomen ylijäämä USA:n kaupassa on suurin kaikista kauppakumppaneista, mikä taidetaan tietää jopa Valkoisessakin talossa. Onneksi presidentti Biden ei kovistele Trumpin tavoin ylijäämää tekeviä kauppakumppaneita.
-
Suomen hyödynnettävä maksimaalisesti F35-kaupat ja NATO myös kaupallisesti
Kolmanneksi Suomen ja USA:n sopimat F-35-hävittäjäkaupat syventävät maiden suoraa ja epäsuoraa puolustusteollista yhteistyöstä. Samalla hävittäjien valmistaja, Lockheed Martin on luvannut muutakin kaupallista yhteistyötä Suomen kanssa korkean teknologianhankkeissa avaruusteknologiasta älyratkaisuihin.
Nyt on Suomen varmistettava, että USA täyttää täysimääräisesti lupauksensa syventää yhteistyötä puolustus- ja siviiliteollisuuden kesken. F-35-hankintojen yhteydessä annetut lupaukset eivät saa jäädä lupauksiksi. Suomen onkin jatkuvasti laitettava painetta USA:n poliittiseen johtoon ja kaupallisiin toimijoihin näistä lupauksista ja mahdollisuuksista.
Yhteistyömme näissä turvallisuus- ja teknologiateemoissa vahvistaisi molempien maiden talouden kriisikestävyyttä, yhteiskunnan turvallisuutta sekä samalla syventäisi yhteistyötä Nato-hankinnoissa. Tältäkin osin maiden yritysten osaaminen laajasti täydentää ja tukee toisiaan, eikä tätä mahdollisuutta ole syytä jättää hyödyntämättä.