Timo Vuori: WTO taistelee olemassaolostaan

26.02.2024

Maailman kauppajärjestö WTO kokoontuu 26.-29.2. Abu Dhabiin 13. ministerikokoukseensa. Maailmankaupan sääntelyyn ei kuitenkaan ole luvassa isoja uutisia, päätöksistä puhumattakaan, kirjoittaa EK:n kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori.

Ennakkoarvioiden mukaan kokous on onnistunut, jos se pystyy toteamaan auki olevat kiistansa esimerkiksi kauppariitojen ratkaisumenettelystä sekä sopimaan niiden sovittelun jatkamisesta 164 jäsenmaan kesken seuraavina vuosina.

Elinkeinoelämä odottaa, että WTO säilyttää kykynsä toimia ja jatkaa työtä kaupan sääntelyn ja kauppariitojen sovittelun uudistamiseksi, vaikka mitään uusia päätöksiä ei olisikaan luvassa.

Tärkeää olisi myös se, että kaikki WTO-maat pidättäytyisivät sähköisen kaupan uusista kansallisista tulleista, jotka hidastaisivat e-bisneksen ja digitalisaation edistymistä merkittävästi maailmanlaajuisesti.

Toki yritykset toivoisivat WTO:lta myös kykyä modernisoida markkinoita ja kaupan sääntelyä koskien niin valtiotukia, ympäristöteknologiaa kuin tullittomuuttta, mutta tätä ei ole näköpiirissä.

WTO näyttää siis jatkavan kujanjuoksuaan, jota se on tehnyt jo vuosikymmenen ajan saamatta mitään merkittäviä uudistuksia aikaiseksi.

Toistaiseksi sen 164 jäsenmaata ovat kuitenkin suhteellisin hyvin noudattaneet olemassa olevia 1960-90 -luvuilla syntyneitä GATT/WTO-periaatteita kansainvälisessä kaupassa. Se on estänyt täydellisen sekasorron ja protektionismin räjähdyksen kansainvälisessä kaupassa.

Suomenkin kannalta WTO:n hengissä säilyminen on tärkeää, sillä EU:n laajoista kauppasopimuksista huolimatta kaupankäyntimme esimerkiksi Brasilian, Intian, Kiinan ja USA:n kanssa perustuu yhä ainoastaan GATT/WTO-sääntöihin. Tämä tuo edes jonkinlaista turvaa ja ennakoitavuutta suomalaisyrityksille viennissä ja tuonnissa sekä investoinneissa.

EK on vaikuttanut Suomen hallituksen ja Euroopan komission kautta EU:n tavoitteisiin WTO-kokouksessa sekä seuraa sen sujumista elinkeinoelämän kannalta.

Business Priorities for the WTO Vetoomus sähköisen kaupan tullittomuuden jatkamisesta