Tuuli Mäkelä bloggaa: Cleantechin vaikeuksia liioitellaan
Viime viikkoina on kirjoiteltu siitä, kuinka suomalainen cleantech-vienti sakkaa ja alan kunnianhimoisista tavoitteista on jääty pahasti jälkeen. Keskustelun taustalla on muun muassa Helsingin Sanomien uutinen myöhemmin syksyllä ilmestyvästä Ilmastopaneelin raportista, joka maalaa synkkää kuvaa alan viimeaikaisesta kehityksestä.Usein varsin pääomaintensiivinen ja teollisuuspainotteinen cleantech-ala ei ole välttynyt pitkittyneen taantuman vaikutuksilta. Epäonnistumisesta on kuitenkin liioiteltua puhua. Menestystarinat jäävät helpommin huonojen uutisten varjoon.
Erinomaisia esimerkkejä alan viimeaikaisista ns. hiljaista kasvajista ovat muun muassa liikevaihtoaan 40 % viime vuonna lisännyt meriteknologia yritys Evac sekä yhden historiansa parhaimmista tuloksista vientimarkkinoita kasvattamalla tehnyt automaatio- ja sähköistysratkaisuja tarjoava Veo. Vaikuttavia pääomasijoituksia ovat puolestaan keränneet kasvuyritykset kuten IoT-firma Wirepass ja aaltovoimayhtiö AW-Energy. Lista on pitkä.
Yrityksissä näkyvän kehityksen ja cleantech-uutisoinnin välillä on voimakas ristiriita. Mikä sitten on totuus? Sitä on vaikea sanoa, koska meillä ei ole käytettävissä kunnollisia tilastoja yritysten cleantech-liiketoiminnasta saati viennistä.
Suomalaisen cleantechin maailmanvalloituksessa on kuitenkin vielä rutkasti hyödyntämätöntä potentiaalia. Maailmalla on avautumassa Parisiin ilmastosopimuksen myötä miljardiluokan globaali markkina, josta riittää siivu suuremmallekin joukolle yrityksiä.
Miten lisää vauhtia?
Cleantechin vauhdittamisessa tarvitaan rohkeita avauksia, ennakkoluulottomia kumppanuuksia, maailmanluokan vientireferenssejä sekä inspiroivaa tarinankerrontaa ja häpeilemätöntä markkinointia.
On myös ymmärrettävä, ettei räjähdysmäistä vientiä synny hajanaisilla ja pienillä panostuksilla yksittäisiin vienninedistämishankkeisiin. Tarvitaan pitkäjänteisyyttä esimerkiksi rakentamalla kokonaisvaltaisia vientikonsepteja ja digitaalinen vienninedistämisalusta puhtaille ratkaisuille. Tähän tarjoutuu nyt hyvä mahdollisuus, sillä hallitus on päättänyt panostaa cleantech-pilotteihin ja kasvuhakuisten pk-yritysten cleantech-ratkaisuihin.
Yhtenä lupaavana avauksena suomalaisen cleantechin näkyvyyden lisäämiseksi on torstaina 1.9. käyttöön vihitty Katajanokan meriuimala Allas Sea Pool. Se hyödyntää ekologisia sekä energia- ja vesitehokkaista ratkaisuja mm. rakentamisessa, lämmityksessä, valaistuksessa ja kalusteissa. Toteutuksessa ovat mukana Helen, Marinetek, Oras ja Solved sekä Cleantech Finland -verkosto.
Myöhemmin syksyllä Altaille nousee yritysten osaamista laajemmin esittelevä Cleantech Showroom. Se houkuttelee ulkomaisia bisnesdelegaatioita, mediaa sekä uimalassa vierailevia turisteja ja tavallisia kansalaisia tutustumaan suomalaisiin puhtaisiin ja älykkäisiin ratkaisuihin.
EK:n tutkimusten mukaan pk-yritysten vienti on virinnyt, ja kasvava joukko yrityksiä hakee kasvua ilmastonmuutoksen ja kiertotalouden kaltaisista megatrendeistä. Huolehtikaamme, että nämä yritykset saavat parhaan mahdollisen ponnahduslaudan kotimaasta cleantechin kirkkaille vesille.