Työmarkkinoita, Kiinaa ym. Brysselin-pöhinää
Maaliskuun terrori-iskut satuttivat, mutta eivät lamaannuttaneet Brysseliä. Elämä täällä on palautunut uomiinsa, kertoo Brysselin-toimistomme viikkokatsauksessaan.
Kaupunki on yhä tavallista hiljaisempi, sillä Brysselissä pääsiäisen lomat jatkuvat osittain vielä tälläkin viikolla. EU-instituutiot ovat kuitenkin jo palanneet sorvin ääreen, tällä viikolla käydään mm. valiokuntakokouksia ja valmistaudutaan ensi viikon täysistuntoon.
Brysselin liikenneyhteydet normalisoitumassa
Brysselin lentokenttä avautui sunnuntaina matkustajaliikenteelle vajaa kaksi viikkoa terrori-iskujen jälkeen. Edunvalvonnallisia haasteita aiheuttaa kuitenkin se, että kenttä toimii vielä rajoitetulla kapasiteetilla. Lentokentän toiminnan odotetaan normalisoituvan kesään mennessä. Brysselin toimiston väki on testannut toimiviksi reitit Amsterdamin ja Pariisin kautta. Mm. valtionhallinnolle ei ole annettu matkustusrajoitteita.
Terrorismin uhkataso palasi pian iskujen jälkeen samaan pykälään kuin se oli niitä ennen. Pariisin iskujen jälkeisen ”lockdownin” kaltaista tilannetta ei tullut, vaan kaupunki pysyi auki. Joitakin konsertteja ja muita isoja tapahtumia on peruttu. Yleinen ilmapiiri kaupungissa on myönteinen. Kuin yhteisestä sopimuksesta Brysselissä päätettiin, että elämän on jatkuttava ja kaupunki halutaan pitää pystyssä.
Sosiaalisten oikeuksien pilariin ladattu runsaasti odotuksia
Kuten maaliskuun alkupuolella kerroimme, komissio haluaa luoda Eurooppaan sosiaalisten oikeuksien pilarin, joka pitäisi sisällään työmarkkinoiden ja sosiaaliturvajärjestelmien kannalta olennaiset periaatteet ja jota euromaiden tulisi noudattaa. Muille jäsenmaille sosiaalisten oikeuksien pilariin liittyminen olisi vapaaehtoista.
Debatti aiheen ympärillä alkaa vähitellen herätä. Ennen pääsiäistä komissio järjesti pääasiassa kansalaisjärjestöille suunnatun Annual Convention for Inclusive Growth -tapahtuman. Tilaisuudessa puhunut komissaari Thyssen korosti sosiaalisten oikeuksien pilarin merkitystä talouden tasapainottamisessa sekä kansallisten työmarkkinoiden ja sosiaaliturvajärjestelmien lähentäjänä. Projektin avulla komissio haluaa myös selvittää, vastaako Euroopan sosiaalinen malli nykypäivän tarpeisiin. Komission varapuheenjohtaja Dombrovskis nosti myös esiin erot jäsenmaiden välillä. Hän korosti kuitenkin, että työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan lähentäminen on mahdollista vain, kun EU:n ja jäsenmaiden talous saadaan vakaalle pohjalle.
Kiinan markkinatalousstatus jakaa mielipiteitä
Komissio järjesti sidosryhmille kuulemistilaisuuden Kiinan markkinatalousstatuksesta. Todettiin, että vaikutuksia tulee riippumatta siitä, myöntääkö EU statuksen vai ei.
Laaja konsensus vallitsi siitä, ettei Kiina todellisuudessa täytä markkinatalousmaan kriteerejä. Tulinen debatti saatiin silti aikaan. Markkinatalousstatuksen vastustajat käyttivät tunteisiin vetoavia puheenvuoroja siitä, kuinka emme saa vaihtaa eurooppalaisia työpaikkoja kiinalaisiin tavaroihin ja kuinka moni teollisuudenala on jo kadonnut Kiinaan. Toisaalta kuultiin myös sellaisia toimijoita, jotka pyrkivät osoittamaan edellä mainitut puheenvuorot liioitteluksi ja korostivat hyvien kauppasuhteiden merkitystä.
Kiinan puheenvuoroissa vaadittiin EU:ta noudattamaan omia sopimuksiaan. Toisaalta komission edustajiltakin kuultiin yllättävän suoraa kritiikkiä Kiinan talouden vääristymiä kohtaan.
Komissio pyrki palauttamaan keskustelua konkreettisempaan WTO-asiayhteyteen eli siihen, pitääkö Kiinalle kauppajärjestön sääntöjen mukaan tuo status myöntää ja sen mukaan muuttaa polkumyyntitulleja. Komissiolla on erittäin haastava tehtävä yrittää ehdottaa sellaista etenemistapaa, joka kelpaa kaikille osapuolille ja joka varmistaa, ettei Kiinan ja EU:n väliset kauppasuhteet kärsi. EK:n taannoinen nettiuutinen valottaa ilmiön taustoja.
Moody’s varoittaa Euroopan poliittisista riskeistä
Luottoluokittaja Moody’sin maaliskuussa julkaisemassa raportissa todetaan euroalueen valtionvelan pysyvän nyt vakaana, mutta poliittiset jännitteet ja taloudellisen uudistumisen hidastuminen luovat alueelle pidemmän aikavälin riskejä. Moody’s näkee kolme suurta poliittista riskiä euroalueella: ääriliikkeiden nousu useissa EU-maissa, Brexitin uhka Euroopan integraatiolle ja pakolaistilanne, joka luo painetta pitkäaikaisille instituutioille, kuten Schengen-sopimukselle. Moody’s varoittaa myös euroalueen uudistusväsymyksestä.
Missä mennään EU:n kauppasuhteissa?
Komission tuore kartta antaa hyvän kokonaiskuvan EU:n kauppasuhteiden nykytilasta:
Lähde: Euroopan komissio
FutureLab Europe ideoi demokraattisempaa Eurooppaa
FutureLab Europe -ohjelman 20-30-vuotiaat eurooppalaiset nuoret laativat manifestin, jossa vaaditaan konkreettisia toimia kansalaisten ja päättäjien välisen kuilun kaventamiseen.
EU-tietolähteitä nyt myös Twitterissä
Brysselin toimisto on kerännyt listan kiinnostavista tviittaajista, jotka ovat erityisen hyviä tietolähteitä EU-asioissa. Lista on nimeltään EU information sources ja löytyy asiantuntijamme Salla Ahosen Twitter-tilin alta (@ahsalla).
Belgian alemmuuskompleksi syventyi terrori-iskujen myötä
Brysselin EU-ammattilaisten ykkösmedia Politico on kommentoinut terrori-iskuja monelta kantilta. Sen mukaan Belgia ei ole saanut osakseen vastaavaa kansainvälistä myötätuntoa kuten ”isoveljensä” Ranska marraskuun iskujen jälkeen. Esimerkiksi Facebookin profiilikuvat eivät vaihtuneetkaan Belgian lipun väreihin. Twitterissä tunnistetta #prayforparis käytettiin 7,5 miljoonaa kertaa, kun taas #prayforbrussels twiitattiin vain 270 000 kertaa.
Politicon artikkelissa Pariisia tituleerataan romantisoiduksi ja ikoniseksi rakkauden kaupungiksi Brysselin ollessa kuin Euroopan Philadelphia. Hieman karu, mutta herttainen kaupunki, joka on jäänyt kosmopoliittien kollegojensa Lontoon, Berliinin ja Pariisin varjoon.
Brysselin uutisvälähdykset kokosi EK:n Brysselin-toimiston väki.