Valta takaisin työpaikoille

07.02.2022

Valtakunnallisesta etätyösuosituksesta tulisi luopua nyt samalla, kun maan hallitus purkaa muita koronarajoituksia. Rokotustilanne ja tehohoitopaikkojen riittävyys mahdollistavat sen, että Suomen talous tulee avata täysmääräisesti. Etätyösuosituksella on välillisiä vaikutuksia erityisesti ravintola- ja matkailualalle, kuljetuksiin ja erikoiskauppaan.

Pitkä, kahden vuoden etätyöjakso on tuonut mukanaan sen, että työelämä tulee muuttumaan pysyvästi ja pandemian jälkeen tullaan tekemään enemmän etätyötä kuin ennen pandemiaa. Lähityön ja etätyön yhdistelmä eli ns. hybridityö on tullut jäädäkseen. Positiiviset puolet asiasta tiedämme: perheen ja työelämän yhteensovittaminen on helpottunut, digiosaaminen kasvanut ja toimintatavat uudistuneet.

Pitkäaikaisella etätyöllä on kuitenkin myös toiset kasvot: yksinäisyyttä, mielenterveys- ja päihdehaasteita, irrallisuutta työyhteisöstä, ergonomiahaasteet ja terveysongelmat. Uusille työntekijöille ja kesätyöntekijöille lähityö antaa paremmat mahdollisuudet kiinnittyä työyhteisöön. Työterveyslaitoksen pääjohtajan Antti Koivulan mukaan pandemia on vauhdittanut työntekijöiden polarisaatiota menestyjiin ja häviäjiin. Onkin korkea aika saada työyhteisöt rakentamaan yhdessä uutta työn tulevaisuutta ja minimoida pandemian aiheuttamien riskien toteutuminen työpaikoilla. Se onnistuu parhaiten, kun tavataan arjessa toinen toisiamme.

Tutkitusti myös yritysten innovatiivisuus eli talouden uudistuminen liittyy ihmisten spontaaneihin kohtaamisiin ja yhdessä ideointiin. Ne tuottavat uusia toimintatapoja ja parhaimmillaan uusia hakemuksia innovaatioista Patentti- ja rekisterihallitukseen. Tarvitaan lähityötä, jotta yhteiset hetket työkavereiden kanssa tuottavat näitä Suomen taloudelle tärkeitä uudistumisen aihioita.

Yritykset seuraavat etätyösuositusta ikään kuin se olisi rajoitus, vaikka toki voisivat jo nyt toimia vastoin suositusta. On kuitenkin tärkeää , että valtakunnallisen suosituksen antanut maan hallitus myös sanoo ääneen, että tilanne on nyt parempi, ja että tästä suosituksesta voidaan luopua. Ja palauttaa valta takaisin työpaikoille.