EK:n asiantuntijalääkäri: Ei päästetä syksyllä koronaa yllättämään

Olemme olleet koronaepidemian kynsissä jo kolmatta vuotta. Nyt on rauhallisempi vaihe, mutta jätevesitutkimuksista on todettavissa, ettei korona ole hävinnyt mihinkään. Onneksi työterveyshuolto on varautunut epidemian laajentumiseen syksyllä. 

Jotta työterveys pysyy kesän jälkeen ajan tasalla, työterveyshuollolle on annettava mahdollisuus koronan vastaiseen taisteluun: väliaikaiset lakimuutokset koronatestauksen ja -rokottamisen korvausten sekä tartuntatautipäivärahan saamisen suhteen ovat päättymässä kesäkuun 2022 lopussa. Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat lähettäneet kirjelmän päättäjille näiden lakimuutosten jatkosta vuoden 2022 loppuun saakka. STM:ltä saadun tiedon mukaan valmistelu on menossa ja tarkoituksena on että, lait tulevat voimaan ennen kuin nykyiset väliaikaiset päättyvät. Lait olisivat voimassa 31.12.2022 saakka. Tästä kiitos viranomaisille! 

Terveysturvallisuuteen kuuluvat myös hyvä ilmastointi sisätiloissa, hygienian huomioiminen ja suojaustoimenpiteet kuten maskit ja hengityksensuojaimet riskinarvioinnin mukaisesti. 

Työterveyshuollon ja julkisen sektorin yhteystyöllä pystymme pitämään yhteiskuntaamme terveysturvallisesti avoinna ja suojelemaan ihmisten terveyttä.  

Neljäs rokote nuoremmillekin ikäryhmille 

Lääketiede on hurjan nopeasti kehittänyt rokotukset uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin ehkäisemiseksi. Koronarokotukset auttavat meitä takaisin normaalimpaan elämään. Työikäisiä (18-64 -vuotiaita) on Suomessa 3,244 miljoonaa. Heistä ykkös- ja kakkosannos on annettu vajaalle kolmelle miljoonalle henkilölle, mutta kolmosannos vain alle miljoonalle. Kokonaan rokottamatta on edelleen noin 417 000 työikäistä. Luvuista seuraa, että vajaasti rokotettuja on miljoona työikäistä. Näiden ihmisten valistaminen käy hyvin työterveyshuollon avulla. Samalla neljännen rokotekierroksen laajentaminen nuorempiin ikäryhmiin olisi mahdollistettava kuten muuallakin Euroopassa on tehty. 

Koronatestauksen suosituksia on muutettu ja yhä enemmän on käytössä ns. kotitestit. Mikäli riskihenkilö tai vajaasti rokotettu sairastuu, on aina mahdollisuus, että tauti saattaa olla laadultaan vakava-asteinen. Maailmalla ja Euroopassa on hyväksytty koronan hoitoon lääkitys, jonka suurempaa saatavuutta odotamme Suomeenkin mahdollisimman pikaisesti. Lääkityksen aloittaminen vaatii taudin alkuvaiheessa varmistusta testauksella. Siksi on tärkeää, että kela-korvaus taataan jatkossakin työterveydessä ja yksityisessä terveydenhuollossa.