Verkkokauppias, oletko valmis muutoksiin 1.7.?

Angelalle Berliinin Saksan ALV. Gunnarille Tukholmaan Ruotsin ALV. Verkkokauppias, juuri nyt on aika valmistautua tuleviin verouudistuksiin. Koska? 1.7.2021 alkaen. Mitä tapahtuu? Verotus kohdemaan ALV:lla kuluttajakaupassa.

Muutokset tavarakaupassa

Heinäkuun alusta alkaen verkkokaupan arvonlisäverotus muuttuu siten, että jokaisen muihin EU-maihin myyvän verkkokaupan on oltava hereillä. Toisessa EU-maassa asuville kuluttajille myytävien tavaroiden hintoihin pitää sisällyttää paikallinen ALV. Poikkeus on ainoastaan alle 10 000 euroa vuodessa EU-myynneistä saavat verkkokauppiaat.

Nyt jokaisen verkkokauppiaan on huomioitava muutos. Tähän saakka pientä liikevaihtoa tekevät ovat voineet myydä myös kotimaan ALV-kannalla, kun raja-arvot eivät ole ylittyneet.

Verohallinto on jo avannut rekisteröinnin OSS-järjestelmään. OSS-järjestelmän kautta verkkokauppias voi kätevästi ilmoittaa ja maksaa kaikki eri EU-maiden verot yhdellä ilmoituksella ja yhdellä maksulla. Rekisteröinti tehdään kätevästi OmaVerossa ja Verohallinnon ohje on julkaistu niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksi.

Suomalaisten kauppiaiden kannalta tässä on kyse huomattavasta hallinnollisesta helpotuksesta ja elinkeinoelämän mielestä kyse on hyvästä, helpottavasta uudistuksesta. EK on ollut vahvasti vaikuttamassa muutoksen valmisteluun EU:ssa. Jo aiemmin etämyyntiä muihin EU-maihin harjoittaneiden yritysten on myös mahdollista yksinkertaistaa raportointitaakkaansa hakeutumalla pois paikallisista ALV-rekistereistä ja hoitaa velvoitteensa tämän keskitetyn järjestelmän kautta.

Muutoksessa myös palvelukauppa

Tavarakaupan lisäksi muutos tulee koskettamaan myös kuluttajille myytäviä palveluita. Kuluttajamyyntiin keskittyneillä yrityksillä on siten edessään suuret muutokset.

Sähköisten palvelujen myyjät ovat jo tottuneet käyttämään helpotettua raportointijärjestelmää. Muutos laajenee nyt myös muihin kuluttajille myytäviin palveluihin.