Vihreä siirtymä on vaativa rakennemurros

03.09.2024

Suomen elinkeinoelämä on sitoutunut vihreään kasvuun. Sen menestys ei kuitenkaan tule itsestään ja tämä on tiedostettava politiikan päätöksenteossa. Vaativassa siirtymävaiheessa yritysten onnistumista on tuettava kaikin keinoin, kirjoittaa EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen 3.9.2024 Kauppalehdessä.

Vihreä siirtymä avaa Suomelle kasvun mahdollisuuksia, joilla rakennetaan elinvoimaa koko yhteiskuntaan. Mikä parasta, kestävä talouskasvu palvelee niin ilmaston kuin kansantalouden etua. Yritysten investointisuunnitelmien seuranta osoittaa, että vastaavan mittakaavan pääomia ja uutta talousaktiviteettia ei ole ollut Suomen ulottuvilla koskaan aiemmin.

Samalla on tiedostettava, että vihreä siirtymä on vaativa haaste – todellinen näytön paikka Suomen elinkeinoelämälle. Tuoreet vähähiilisyystiekartat näyttävät, että EK:n toimialat ovat edenneet päästöpolullaan jopa suunniteltua nopeammin. Tämä on kuitenkin edellyttänyt poikkeuksellista panostamista uusiin innovaatioihin ja investointeihin. Uskomme, että panostukset maksavat itsensä takaisin kilpailukyvyn ja kestävän talouskasvun muodossa.

On kuitenkin kiistaton tosiasia, että ilmastopolitiikan ohjauskeinoista tulee yrityksille kustannuksia suoraan tai välillisesti esimerkiksi energiakustannusten muodossa ja jatkossa liikenteen kautta päästökaupan laajentuessa. Samaan aikaan vaikea taloussuhdanne ja peräkkäiset kriisit ovat koetelleet monien toimialojen kannattavuutta ja investointikykyä ankaralla kädellä.

Kokonaisuutena Suomi etenee vihreän siirtymän etulinjassa, mutta kirittävääkin on. Erityisesti maankäyttösektorilla ja taakanjakosektorilla tarvitaan lisätoimia, jotta kansallisiin ilmastotavoitteisiin ja EU-velvoitteisiin ylletään. Näiden sektoreiden kiriminen kohti tavoitteita voi ennakoida lähitulevaisuudessa lisätoimenpiteitä ja myös kustannuksia.

Suomen elinkeinoelämä on sitoutunut vihreään kasvuun. Sen menestys ei kuitenkaan tule itsestään ja tämä on tiedostettava politiikan päätöksenteossa. Talouden rakennemurroksessa on käsillä ratkaisun vuodet, jolloin yritysten onnistumista on tuettava kaikin keinoin. Yrityksille on luotava ylivertainen toimintaympäristö, joka kannustaa investoimaan, kehittämään ja luomaan uutta liiketoimintaa Suomeen.

Kiirehditään siis toimia, joilla yrityksille turvataan vihreän siirtymän edellyttämä osaaminen, rahoitus, sujuvat julkiset palvelut kuten investointien luvitusprosessit sekä toimiva infrastruktuuri niin liikenteen, energian kuin digitalisaation osalta. Avainasemassa on politiikan johdonmukainen suunta yli vaalikausien kansallisesti ja EU-tasolla, jotta yritykset uskaltavat tehdä kauaskantoisia investointeja ja rakentaa Suomelle kestävän talouden tulevaisuutta.

Kirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 3.9.2024.