Vuorio ja Valkama: Lupaavia linjauksia EU:n pk-politiikasta – toimeenpano ratkaisee

19.09.2024

Pk-yrittäjyyttä ollaan nostamassa aiempaa vahvemmaksi prioriteetiksi  uuden EU-komission politiikassa. Tähän viittaavat sekä Mario Draghin raportin suositukset että Ursula von der Leyenin tuoreet evästykset komissaareille, kirjoittavat EK:n johtaja Petri Vuorio ja Brysselin-toimiston asiantuntija Siiri Valkama.

Puheenjohtaja Ursula von der Leyen on tällä viikolla ohjeistanut tulevia komissaareja ns. mission lettereillä. Nämä ohjauskirjeet sisältävät pk-yrittäjyyden kannalta monia lupaavia kirjauksia.

Keskiöön nousee yritysten hallinnollisen taakan ja raportointirasitteen vähentäminen neljänneksellä – ja pk-yritysten kohdalla 35 prosentilla. Tavoite on sinällään erinomainen, mutta erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, miten se toimeenpannaan. EK:ssa peräänkuulutamme konkretiaa raportointivelvoitteen lähtötason ja mittaamistavan sekä tuloksia tuovien toimenpiteiden määrittämisessä. Nämä kaikki asiat ovat vielä auki.

Pk-yritysten parempaa sääntelyä halutaan jatkossa edistää aiempaa paremmilla vaikutusarvioilla, eritoten ns. SME-testillä ja kilpailukykytestillä. Lisäksi painotetaan pk-yritysten rahoituksen saatavuuden parantamista.

Kaikki edellä mainitut tavoitteet ovat erittäin hyvin linjassa EK:n pk-edunvalvonnan päämäärien kanssa. Isoin haaste on hyvien tavoitteiden konkretisointi tuloksiksi sekä pk-yritysteeman aiempaa vahvempi priorisointi laajemminkin komission työohjelmassa.

SME-asioista vastaavaksi komissaariksi ja komission varapuheenjohtajaksi on ehdolla ranskalainen Stéphane Séjourné, joka vastaa myös mm. sisämarkkinoiden kehittämisestä ja teollisuuspoliittisen strategian päivittämisestä. Laajasta salkusta johtuen toivomme, että komissio nimittää aiemman suunnitelman mukaisesti ripeästi myös SME-asioiden erityisedustajan (SME Envoy), joka raportoi suoraan puheenjohtaja von der Leyenille. Tämä on erityisen tärkeää toimeenpanon varmistamiseksi.

Mario Draghi esittää rajumpaa kevennystä pk-yritysten hallinnolliseen taakkaan

Tulevaan työohjelmaan antaa suuntaa myös hiljattain julkaistu Mario Draghin kilpailukykyraportti. Myös siinä esitetään toimia pk-yritysten kasvun kohentamiseksi:

  • Pk-yritysten hallinnollista taakkaa ja raportointirasitteita tulee vähentää jopa 50 prosenttia (eli selvästi kunnianhimoisemmin kuin von der Leyen esittää).
  • Pk-yrityksiin kohdistuvan sääntelyn laatua tulee parantaa vaikutusarviointia kehittämällä mm. SME Testin käyttöönotolla, missä Draghi viittaa EK:n kattojärjestö BusinessEuropen esitykseen.
  • Euroopan tulee parantaa pk-yritysten kasvuedellytyksiä ja vahvistaa keskisuurta midcap-yrityskenttää mm. uusilla rahoitusinstrumenteilla. Pk-yritykset halutaan paremmin mukaan julksiin hankintoihin ja myös puolustusteollisuuteen. Midcap-tavoite vahvistaa eurooppalaisella tasolla EK:n edistämää kansallista tavoitetta tuplata mittelstand-yritysten määrä vuoteen 2030 mennessä.

Suomen saama painava komissaarisalkku tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia pk-yrittäjyyden edistämiseen. Komissaari Henna Virkkusen vastuulle kuuluu mm. digitalisaatio ja tekoäly, joissa pk-sektoria on tärkeää vauhdittaa eteenpäin globaalissa teknologisessa kilpajuoksussa pärjätäksemme.

Lue aiheesta tarkemmin oheisesta muistiosta:
Ensiarvioita uuden komission politiikasta – kuinka EU vauhdittaa pk-yritysten kasvua