Yhdysvaltojen ja EU:n kauppaneuvottelut askeleen lähempänä

10.01.2019

Heinäkuisessa tapaamisessaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sitoutuivat yhdessä korjaamaan Yhdysvaltojen ja EU:n tulehtuneita kauppasuhteita. Syksyn mittaan osapuolet ovat kartoittaneet mahdollisen kauppasopimuksen edellytyksiä. Keskiviikkona kauppakomissaari Malmströmin Washingtonin vierailun yhteydessä Euroopan komissio ilmoitti valmistautuvansa hakemaan jäsenmailta valtuuksia kauppaneuvotteluiden aloittamiseksi. Tämä on myönteinen uutinen, mutta pöydän raivaaminen neuvotteluja varten ei ole vielä valmis.

Suurimpana kiistakysymyksenä on edelleen se, mitkä tuotteet otettaisiin mukaan sopimuksen piiriin. EU:n kauppakomissaari Malmström on ilmaissut EU:n halukkuuden neuvotella rajoitetusta sopimuksesta, joka keskittyisi vain teollisuustuotteiden tullien vähentämiseen. Yhdysvallat taas sisällyttäisi sopimukseen mielellään myös maataloustuotteet. Ainakaan toistaiseksi EU ei ole ollut valmis myönnytyksiin. Jäsenmailta pyydettävä neuvottelutoimeksianto ei muuttaisi tätä linjausta.

Epäselvyyksiä liittyy myös Yhdysvaltojen valmiuteen neuvotella samassa yhteydessä autojen tullien alentamisesta. Trumpin ja Junckerin tapaamisessa autot rajattiin tiukasti teollisuustuotteiden ulkopuolelle. Komission tuoreessa ilmoituksessa samaa jakoa ei tehty. Taustalla vaikuttaa huoli Yhdysvaltojen hallinnon arvaamattomuudesta. Välivaalien alla Trumpin hallinto ilmoitti, että autotullien uhka on heinäkuisesta julkilausumasta huolimatta edelleen voimassa, elleivät neuvottelut EU:n kanssa edisty ripeämmin.

EU:n varovaisesta vihjeestä huolimatta sopua kauppaneuvottelujen laajuudesta ei ole näkyvissä. Kartoittavien keskustelujen painopiste on jo jonkin aikaa ollut hankalien tullikysymysten sijaan enemmän muussa kaupan esteiden poistamisessa. Komissio totesikin valmistelevansa kahta neuvottelutoimeksiantoa, joista toinen kattaa teollisuustuotteiden tullien poistamisen ja toinen erityisesti lääkkeisiin, lääkinnällisiin laitteisiin ja kyberturvallisuuteen liittyvän sääntely-yhteistyön.

Keskustelut jatkuvat teknisellä tasolla tällä viikolla, mutta virallisten kauppasopimusneuvottelujen aloittamiseen on vielä matkaa. Mikäli yhteisymmärrys mahdollisen sopimuksen laajuudesta löytyisi, tulisi komission ensin hakea neuvottelumandaatti EU-jäsenmailta. Myöskään Yhdysvallat ei ole vielä julkistanut omia neuvottelutavoitteitaan.