Yrittäjyystohtorin merkintöjä – meistä on moneksi
”Sano sinäkin nyt jotain” on lause, jolla voit varmistaa, ettei introvertti työkaverisi varmasti avaa suutaan kokouksessa tai kerro ainakaan mitään järkevää, kirjoittaa EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen.
Vaimoni kiinnitti minuun ensi kertaa huomiota yliopiston sählyparketilla, koska olin kuulemma urheilullinen, taitava ja mielenkiintoinen. Kaksi ensin mainittua adjektiivia tulivat esiin itse pelissä ja viimeksi mainittu sen jälkeen, kun karkasin paikalta sanomatta sanaakaan. On hyvä, että tämä tapahtui 18 vuotta sitten. Tänään vähän vanhempana vaikuttaisin samoilla manöövereillä todennäköisesti vain hitaalta, kömpelöltä ja oudolta.
Elämänkokemus tietysti muokkaa persoonaa tai ainakin maailmankatsomusta ja käyttäytymiseen tulee usein enemmän erilaisia sävyjä ja vivahteita. Tunnistan itsessänikin nykyään piirteitä kaikista kollegojen arkkityypeistä ja voin samaistua eri tilanteissa niin Peraan, Timoon, Lauraan kuin Annaankin. Työpaikalla on nimittäin aina se yksi Pera, joka on koko ajan äänessä. Hän puhuu paljon ja välillä asiaakin. Siellä on myös Peran kuuluva vastaääni Timo, jonka tehtävänä on haastaa, raastaa ja vääntää. Sitten on puheenjohtaja Laura, joka yrittää saada Peran ja Timon puheista jotain tolkkua. Ai niin, ja sitten siellä on vielä se hiljainen Anna, joka lopulta tekee kaiken ja jota kukaan ei muista.
Kuulostaako tutulta? Työyhteisöjen lailla myös yrittäjyys on monimuotoista eikä kaikki yrittäjät ole samasta muotista. Aidossa yrittäjyysyhteiskunnassa kaikkien ääntä kuitenkin kuunnellaan riippumatta siitä, kuinka äänekkäästi tai luontevasti se ilmoille kajahtaa. Muun muassa tämän vuoksi tarvitaan yrittäjyystutkimusta. Jotta tilanteestaan ja näkemyksistään voisi kertoa turvallisesti myös silloin, jos niiden esittäminen julkisesti ei tunnu hyvältä tai on mahdotonta.
Introverteillakin on usein paljon sanottavaa, mutta harvoin käskettäessä.