EK: Määräaikaisten työsuhteiden joustavoittaminen jäi pahasti puolitiehen
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi tänään työryhmän mietinnön määräaikaisia työsuhteita, lomautusilmoitusaikaa ja takaisinottovelvollisuutta koskevista uudistuksista. Työryhmän tehtävänä oli valmistella hallitusohjelmassa sovittujen uudistuksen edellyttämät lakimuutokset. EK:n asiantuntija Katja Leppäsen mukaan mietinnön lakiesitykset sisältävät perusteettomia poikkeuksia suhteessa työryhmälle annettuun tehtävään.
– Lakimuutosten jatkovalmistelussa tuleekin huolehtia, että hallitusohjelmassa sovitut uudistukset toteutetaan täysimääräisesti, Leppänen painottaa.
Hallitusohjelman mukaan työlainsäädäntöä uudistetaan työllistämisen esteiden purkamiseksi. Hallitusohjelmassa on sovittu muun muassa määräaikaisia työsuhteita, lomautusilmoitusaikaa ja työntekijöiden takaisinottovelvollisuutta koskevien uudistusten sisällöstä.
– Nämä uudistukset ovat tarpeellisina, koska ne alentavat työllistämiskynnystä ja siten luovat uutta työtä.
Mietinnön esitykset vesittäisivät työllistämisen helpottamista
Hallitusohjelman mukaan työsopimus on jatkossa mahdollista tehdä määräaikaisena myös ilman erityistä perustetta vuodeksi. Mietinnön lakiesitys jää selkeästi hallitusohjelmassa sovitusta.
– Lakiesitys sisältää useita rajoituksia, joista ei ole sovittu hallitusohjelmassa ja jotka osittain vesittävät uudistuksen tavoitetta työllistämiskynnyksen alentamisesta. Rajoituksia ovat lakimuutoksen rajaaminen koskemaan ensimmäisiä työsopimuksia, lakimuutoksen sisältämä työntekijän irtisanoutumisoikeus ilman perustetta ja lakimuutoksessa työnantajalle asetettava uusi byrokraattinen selvitysvelvollisuus.
Rajoituksia perustellaan mietinnössä erityisesti EU:n määräaikaisia työsuhteita koskevalla direktiivillä.
– Direktiivi ei kuitenkaan tosiasiassa edellytä tämän sisältöisten rajoitusten säätämistä, Leppänen toteaa.
Hallitusohjelman mukaan työsopimuslaissa säädetty lomautusilmoitusaika lyhennetään seitsemään päivään ja irtisanomiseen liittyvä työntekijän takaisinottovelvollisuus poistetaan alle 50 työllistäviltä työnantajilta. Molempien uudistusten osalta hallitusohjelmassa on sovittu, että säännöksiä on mahdollista noudattaa työehtosopimuksista riippumatta. Mietinnön lakiesitys ei kuitenkaan tällaista mahdollisuutta sisällä.
– Mietinnössä väitetään, että hallitusohjelmaa ei voitaisi noudattaa ILOn yleissopimusten ja Euroopan sosiaalisen peruskirjan vuoksi. Mikään näistä kansainvälisistä sopimuksista ei kuitenkaan tosiasiassa estä uudistusten toteuttamista hallitusohjelmassa sovitun mukaisina.