EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies uudistuvalle hallitukselle: Sote-uudistus on tilaisuus, jota ei saa hukata
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies odottaa, että kesällä uusiutuva maan hallitus tarttuu tarmokkaasti talouden epäkohtiin ja tehtyjen päätösten loppuunsaattamiseen. Hallituskautta on vain vähän jäljellä, mutta kaikki aika on käytettävä määrätietoisesti talouden saattamiksi nousu-uralle.
– Kaikki tiedämme, että Suomi on pudonnut maailmantalouden kyydistä. Pienistä myönteisistä signaaleista huolimatta talouden käännettä joudutaan yhä odottamaan. Vähimmäisvaatimuksena voidaan pitää sitä, että hallitus pitää kiinni uudistuksia koskevista päätöksistään ja suunnitelmistaan eikä ryhdy niitä purkamaan tai vesittämään, Häkämies painotti keskiviikkona Helsingissä EK:n kevätkokouksen seminaarissa.
– Sote-uudistus on edelleen vain hyväntahdon ilmaus paperilla. Nyt on kuitenkin hetki, jolloin Suomi voi parantaa hyvinvointipalvelujen tuottavuutta miljardeilla. Tilaisuutta ei saa hukata. Samalla voidaan lisätä kuntalaisten valinnanvapautta ja panna vauhtia yksityiseen elinkeinotoimintaan. On tärkeää, että yritykset pystyvät tarjoamaan palvelujaan tasavertaisesti julkisen sektorin kanssa.
– Samaan aikaan on kevennettävä kuntien hallintoa. Se ei voi jäädä ennalleen, kun sote-uudistus siirtää jopa 60 prosenttia sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksista erityisvastuualueille.
Häkämies muistutti, että talouteen ja investointeihin saadaan vauhtia myös budjetteja avaamatta ja ilman uusia kustannuksia. Yksi keino on lupabyrokratian purkaminen ja erilaisten päällekkäisten lupaprosessien raivaaminen. Sadat investoinnit ovat jumissa hallinnon kiemuroissa.
– Hallituksen on lunastettava maaliskuussa antamansa lupaus byrokratian purkamisesta. Uudistuvalta hallitukselta odotetaan ripeitä tekoja eikä lisää lupauksia. Kyse on isosta määrästä työpaikkoja.
– Yhteisöveron alentaminen oli hallitukselta rohkea, kasvua tukeva ja kauaskantoinen päätös, jonka myönteiset vaikutukset investointeihin ovat alkaneet jo näkyä. Palvelutyöpaikkojen kannalta oli myös tärkeää, ettei hallitus nostanut maaliskuun kehysriihessä arvonlisäveroa.
– Ansiotulojen verotus on kuitenkin kiristynyt jo niin paljon, että se luo seuraavalle hallituskaudelle paineita keventää työhön kohdistuvaa verotusta. Hyvinvointipalveluja ei turvata kireällä verotuksella vaan luomalla työtä, työpaikkoja ja sitä kautta talouskasvua, Häkämies painotti.