EK:n Yrittäjävaltuuskunnan pj. Kari Jussi Aho on Hyvä Omistaja 2018

14.11.2018

Rukakeskuksen ja Pyhätunturin matkailuyrittäjä Kari Jussi Aho on palkittu tänään Hyvä Omistaja 2018 -kilpailun voittajana. Raadin päätöksessä painoivat Ahon näytöt pitkäjänteisestä kasvollisesta omistajuudesta sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen mm. Suomalaisen Omistajuuden Toimintaohjelman kautta.

Kari Jussi Aho johtaa yhdessä sisarustensa kanssa Rukan ja Pyhätunturin matkailubisnestä jo toisessa polvessa. Lisäksi hän vaikuttaa perheensä omistaman Aava Terveyspalvelut Oy:n hallituksessa.

Aho on ajanut omistaja-yrittäjien asiaa toimiessaan EK:n hallituksen varapuheenjohtajana ja Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajana.

Kari Jussi Ahon mukaan on tärkeää, että suomalaisessa yrittäjyyskeskustelussa on noussut yhä vahvemmin esille myös omistajuuden näkökulma.

”Vielä tärkeämpää on saada yhteiskunnallinen huomio kanavoitua toiminnaksi ja konkreettisiksi uudistuksiksi. Siksi julkistimme reilu vuosi sitten EK:n Suomalaisen Omistajuuden Toimintaohjelman (www.ek.fi/omistajuus). Esimerkiksi kansalaisten vaurastumista edistävät toimenpide-ehdotukset ovat edenneet positiivisesti osakesäästötilien ja Altian listaamisen muodossa. ”

Paljon työmaata on kuitenkin vielä edessä. Suomen tulevalta hallitukselta Aho toivoisi toimia nuorten talousosaamisen vahvistamiseksi.

”Taloudelliset kansalaistaidot ovat välttämättömyys, jotka jokaisen nuoren pitäisi saada oppia jo koulun penkillä. Nyt näin ei riittävässä määrin tapahdu. Tästä kertoo esimerkiksi nuorten velkaantuminen ja taloudellisen elämänhallinnan puutteet. ”

Myös perheyritysten sukupolvenvaihdoksia on tärkeää sujuvoittaa.

”Perintö- ja lahjaverotuksen pelisäännöt tulee uudistaa sellaisiksi, että saamme turvattua paitsi yritysten jatkuvuuden, myös työpaikkojen tulevaisuuden. Perintöveron alentaminen vuoden 2011 tasolle olisi ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.”

Hyvä Omistaja -kilpailu järjestettiin kolmatta kertaa. Raati valitsi voittajan kolmen eniten yleisöääniä saaneen joukosta. Yleisön suosikki oli Tokmannin perustaja ja suursijoittaja Kyösti Kakkonen ja lehdistön suosikki kiertotalouden työvaateyhtiö TouchPointin omistaja Outi Luukko.

Ehdolla olivat kolmen palkitun lisäksi viisi muuta esikuvallista suomalaista omistajaa: Normet Groupin Aaro Cantell, Marimekon Mika Ihamuotila, Antellin Tomi Lantto, Genelecin Maria Martikainen ja Accountorin Asko Schrey.

Hyvä omistaja -kilpailu on osa Yrittäjästä omistajaksi -hanketta, jota tuottavat Ratkaisutoimisto Seedi sekä NeonAudit.

Lisätiedot:
Hallituksen puheenjohtaja Kari Jussi Aho, Rukakeskus Oy/ Pyhätunturi Oy, puh. 0400 410488, kj.aho@pyha.fi
Hyvä omistaja 2018 -raadin puheenjohtaja, sijoitusjohtaja Tero Luoma, 050 344 9993, etunimi.sukunimi@taaleri.com
Toimitusjohtaja Marko Parkkinen, Ratkaisutoimisto Seedi, 044 580 2676, etunimi.sukunimi@seedi.fi