Elinkeinoelämän luottamus laskussa

27.09.2023

Vähittäiskaupassa luottamus pysyi ennallaan, muilla päätoimialoilla suunta alaspäin.

”Syyskuussa tultiin laajalla rintamalla alaspäin. Elokuussa luottamuksen pysähtyminen jäi siis väliaikaiseksi. Suomessa yritysten luottamus on laskenut nyt jo lähes kahden vuoden ajan. Selvää on, että tästä laskusuhdanteesta ei tulla ulos nopeasti. Työllisyydessähän huonommat ajat ovat vielä edessäpäin, kun paljon työllistävissä palveluissakin tahti alkaa hiljentyä”, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Elinkeinoelämän luottamusindikaattorit syyskuussa 2023

Päivitetty

Lähde: EK (Macrobond)

Kysyntä pysyy vaimeana, sillä epävarmuus korkotasosta säilyy pinnalla. Tämä heijastuu nyt niin yritysten kuin kotitalouksien investointimahdollisuuksiin. Korkeammat rahoituskustannukset syövät pelivaraa muulta kulutukselta.

Suomen talouskuvassa huolestuttavaa on nyt rakentamisen voimakas jarrutus, julkisen kulutuksen iso rooli sekä volyymikehityksen arviointi. Näistä kaikkien kolmen vaikutusta talouskuvaan kannattaa seurata tulevien kuukausien aikana sitä mukaa, kun tiedot tarkentuvat.

”Vaikka viimeisimpien luottamusindikaattoritietojen perusteella lyhyellä aikavälillä Suomen talouden kuva on heikentymässä, on pidemmän aikavälin näkymät kuitenkin myönteiset. Tulevien kuukausien aikana kannattaa silti muistaa, että kriisi on myös aina mahdollisuus uudistua”, luo Pakarinen uskoa.