Yhteiskuntasopimus – hyppy kohti parempaa työllisyyttä

29.02.2016

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tyytyväinen, että pitkään jatkuneet neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta saatiin vihdoin maaliin kohtuullisella tuloksella. Vaikka järjestöt eivät saavuttaneet maan hallituksen asettamaa tavoitetta, sopu on kuitenkin hyvä alku matkalla kohti parempaa kilpailukykyä ja työllisyyttä. 

– Ratkaisu luo suomalaisille yrityksille aiempaa paremmat mahdollisuudet pärjätä kilpailussa ja tarjota työpaikkoja Suomessa. Se tuo myös vakautta ja turvaa toivottavasti kilpailukyvyn kannalta tärkeän työrauhan, tähdentää EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

– Suomi on jäänyt kymmenen viime vuoden aikana kilpailukyvyssä merkittävästi jälkeen eurooppalaisista verrokkimaista. Tällä ratkaisulla jälkeenjääneisyydestä kurotaan kiinni vain osa, joten paljon tehtävää jää edelleen.

EK pitää välttämättömänä, että neuvottelutuloksen mukaiset muutokset tehdään kattavasti työehtosopimuksiin. Kaikkien tulee olla mukana.

Keskusjärjestöjen saavuttama neuvottelutulos: 1) pidentää työaikaa 24 tunnilla vuodessa,
2) keventää yritysten sosiaaliturvamaksuja ja 3) sisältää palkkojen nollalinjan vuodelle 2017.

Yritysten yksikkötyökustannukset ovat viiden seuraavan vuoden aikana keskimäärin reilut 3 prosenttiyksikköä pienemmät kuin ne olisivat ilman näitä yhdessä sovittuja toimia. Lisäksi palkkojen nollalinja tuo ensi vuodelle laskennallisesti 0,5 prosenttiyksikön parannuksen kilpailukykyyn.

EK:n näkemyksen mukaan ratkaisu tulee antamaan maan hallitukselle mahdollisuuden keventää verotusta ja perua uhkaamassa olleet lisäsäästöt. Veronkevennykset olisivat tärkeä ruiske ostovoimalle.

Paikallisen sopimisen kehittäminen jää neuvottelutuloksen mukaan pääosin liittojen vastuulle.

– Työpaikoilla tarvitaan ketteryyttä ja joustavuutta ja kriisitilanteissa mahdollisuus hakea yhdessä selviytymispolkuja, Häkämies muistuttaa.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt esittävät lisäksi hallitukselle lainsäädännön muuttamista siten, että järjestäytymättömät yritykset saadaan paikallisessa sopimisessa samaan asemaan kuin järjestäytyneet.