Ilmastobisnestä pk-yrityksille: Energiamurros etenee rohkeilla kokeiluilla
Nivos Energia kierrättää Mäntsälässä Yandex-datakeskuksen hukkalämpöä kaukolämpöverkkoon. Etelä-Savon Energia vannoo uusiutuvan energian nimiin.
EK:n ja Clonet Oy:n ilmastobisneshankkeessa kartoitetaan pk-yritysten polkuja uuteen ympäristöystävälliseen liiketoimintaan. Energia-alalla kysymys on ollut pinnalla siitä asti, kun EU:n päästökauppa alkoi toistakymmentä vuotta sitten.
Nivos Energia on kääntänyt hukkalämmön hyödykseen
Nivos Energian toimitusjohtaja Esa Muukka esittelee ylpeänä Yandexin datakeskuksen lämpöpumppuja, jotka pumppaavat hukkalämpöä Mäntsälän kaukolämmitettäviin taloihin. Hukkalämmön talteenoton ansiosta fossiilisen polttoaineen käyttö on lähes puolittunut. Samalla Mäntsälässä onnistuttiin hoitamaan oma osuus EU:n asettamasta 40 prosentin kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteesta 15 vuotta etuajassa. Ja vielä parempiin tuloksiin päästään, kun datakeskustoiminta laajenee lähitulevaisuudessa.
Yandexin projekti on ollut taloudellisesti ja ympäristön kannalta järkevä, mutta mainehyödyt ovat olleet positiivinen yllätys. Hanke on palkittu sekä Euroopan Lämpöpumppuyhdistyksen ”Vuoden lämpöpumppu kaupunki 2015” -palkinnolla että Energiateollisuuden Vuoden Ilmastoteko 2016 -palkinnolla. Hukkalämmön talteenotto on herättänyt kiinnostusta niin Suomessa kuin maailmallakin, ja tulevien datakeskushankkeiden myötä hukkalämmön merkitys kaukolämmön tuotannossa kasvaa.
Muukka pohtii, että maailman muuttuessa perinteiset keinot eivät enää riitä. Ympäristöasiat ovat itseisarvo, ja jatkuvasti on mietittävä, miten omaa toimintaa voisi viedä eteenpäin. Tulevaisuuden bisnestä on lähdettävä kokeilemaan nyt, koska kehitystyö vie aikaa. Uuden kehittäminen nähdään yritykselle ja sen työntekijöille oppimispolkuna. Mäntsälässä on lähdetty myymään aurinkoenergiaratkaisuja, ja kun osaaminen karttuu, tarkoitus on laajentaa toimintaa entistä enemmän palvelubisneksen suuntaan.
Uudet hankkeet ovat merkityksellisiä sekä asiakkaille että työntekijöille. Ne ovat auttaneet myös uusissa rekrytoinneissa: erityisesti nuorille vastuullisuus on tärkeää ja omalla työllä on oltava tarkoitus.
Etelä-Savon Energialla on vahva usko uusiutuvaan energiaan
Etelä-Savon Energian (ESE) historia ulottuu vuoteen 1900 asti, jolloin Mikkelissä mietittiin, tarvitaanko kaupungissa sähkövaloja. Mikkelin valonsynnytyslaitos toimi aluksi koivuhaloilla. Vuosien saatossa sähköä ja lämpöä on tuotettu turpeella ja öljylläkin, mutta nyt ollaan palattu tilanteeseen, jossa yli 80 prosenttia energiasta tuotetaan jälleen puulla.
Toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoo, että yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotanto on muuttunut osittain kannattamattomaksi, kun sähkön markkinahinta on niin alhainen. Jatkuvasti joudutaan miettimään uusia entistä puhtaampia ja tehokkaampia ratkaisuja: aurinkosähköä, biokaasun liikennekäyttöä, kaukojäähdytystä ja asiakkaiden kulutuksen ohjausta. Myös pyrolyysiöljyn ja biohiilen käyttöä on selvitetty osallistumalla tutkimushankkeisiin.
ESEn strategiaan sisällytettiin jo kuusi vuotta sitten aurinkosähkö. Ensimmäiset aurinkoenergialaitteistojen toimitukset aloitettiin neljä vuotta sitten. Esimerkiksi Suomen Voimalle Haminaan on toimitettu 2700 aurinkopaneelia, ja tulevan kesän asuntomessujen aikaan Mikkeliin valmistuu oma SUN MIKKELI -aurinkovoimala. Voimalaa on tarkoitus käyttää oppimisympäristönä, ja sen tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen. Nämä hankkeet viitoittavat tietä tulevaisuuteen, jossa Karppasen näkemyksen mukaan energiaksi ei polteta 30 vuoden kuluttua enää juuri mitään.
Lue myös
-
SKS Groupin ja Heinon Tukun arvioita, kuinka ilmastobisnes etenee kaupan alalla
-
Kovasen ja RP Groupin näkemyksiä asiakasvaatimusten merkityksestä liikenteen ilmastomyönteisyydelle
EK:n ja Clonet Oy:n yhteisessä hankkeessa selvitetään pk-yritysten ilmastobisneksen edellytyksiä. Hankkeen aikana pohditaan muun muassa sitä, voivatko pk-yritykset hyötyä omien tuotteidensa ympäristöhyötyjen määrittämisestä ja markkinoinnista. Lisäksi selvitämme, millaista apua yritykset toivovat EK:lta ilmastobisneksen kehittämiseen.
Ovatko pk-yritykset ilmastobisneksessä pidemmällä kuin antavat ymmärtää? Jaathan ajatuksesi ja ilmiannathan piilossa pysytelleet ilmastobisneksen tekijät somessa tunnuksella #ilmastobisnes.