Trump ottamassa ensimmäiset askeleet protektionismin polulla, EU:n reagoitava

13.06.2017

Tällä viikolla odotetaan tuloksia Trumpin käynnistämästä tutkinnasta asettaa uusia tuontirajoituksia ulkomaalaiselle teräkselle. Kohteeksi voi joutua myös eurooppalaiset yritykset, mikä tulee kiristämään EU:n ja Yhdysvaltojen välejä.

Huhtikuussa presidentti Trumpin toimesta Yhdysvallat aloitti tutkinnan, jonka tavoitteena on selvittää mahdollisuus asettaa uusia tulleja ja tuontikiintiöitä ulkomaalaiselle teräkselle kansallisen turvallisuuden takaamiseksi. Teräkselle mahdollisesti asetettavat rajoitukset olisivat ensimmäinen konkreettinen askel luoda uusia esteitä tuonnille Yhdysvalloissa ja toteuttaa Trumpin uutta kauppapoliittista linjaa.

Yhdysvaltojen lainsäädäntö antaa presidentille laajaa toimivaltaa asettaa tuonnille rajoituksia eri perustein. Näyttääkin todennäköiseltä, että Trump tulee tätä toimivaltaa hyödyntämään ja teräksen jälkeen tuontirajoituksien. Vastaava tutkinta on käynnissä jo alumiinin osalta.

EU:n otettava tiukka linja

On tärkeää, että EU reagoi nopeasti kaikkiin Yhdysvaltojen asettamiin uusiin kaupanesteisiin, jotka kohdistuvat eurooppalaisiin yrityksiin. Yhdysvallat on edelleen Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen, johon pätee samat säännöt kuin muihin maihin. Uudet kaupparajoitukset on pystyttävä perustelemaan yhdessä sovitun sääntökehikon kautta.

WTO sallii kaupan rajoittamisen kansallisen turvallisuuden nimissä, mutta on epätodennäköistä, että Yhdysvallat kykenee tätä perustetta puolustamaan WTO:n riitojenratkaisussa. EU:n on otettava tiukka linja myös suhteessa Yhdysvaltoihin. Protektionismille ei saa antaa tilaa kasvaa.