Ahtaajien lakko säteilee satoihintuhansiin työntekijöihin

16.09.2015

Yli 600 000 suomalaisen työn tulokset viedään maamme rajojen ulkopuolelle satamien kautta. Siksi satamien toiminta on ensiarvoisen tärkeä Suomelle ja suomalaisille.

Suomessa on 2 000 ahtaajaa. Jos nämä satamien ammattilaiset menevät lakkoon, vaikuttaa työnseisaus ensisijaisesti noin 170 000 vientiteollisuuden työntekijän toimeentuloon.

Lisäksi lakko koskee välillisesti vieläkin useampaa työntekijää. Ahtaajien lakossa myös noin 460 000 vientiin sidoksissa olevaa työntekijää joutuu selkkauksen vaikutuspiiriin. Yhteensä lakon vaikutuspiirissä olisi siis yli 630 000 työntekijää. Vaikutukset ovat sitä suuremmat, mitä pidempään satamalakko kestää.

Tutkimuksen on tehnyt EK:lle kansainvälinen konsultointiin erikoistunut Ramboll-yhtiö.

ahtaajakuva_Ramboll

Case: Vientiteollisuus

vientiteollisuuden_tyopaikat

– Näistä luvuista näkee selvästi sen, että Suomen kaltaisessa maassa ei voi ylikorostaa satamien toimivuutta. Voidaankin sanoa, että yhden ahtaajan työ tai sen tekemättä jättäminen voi vaikuttaa 300 viennistä leipänsä saavan toimeentuloon. Tämän vuoksi erityisesti AKT:n pitäisi toimia nykyistä harkitsevammin. He vaarantavat niin monen muun suomalaisen toimeentulon, toteaa EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Todellisuudessa satamien lakko vaikuttaa vieläkin useamman työntekijään toimeentuloon, koska laskelmissa ei ole mukana tuontia.