Hyppää sisältöön
Etusivu / Uutiset / Aila Aho, Nordea: Vastuullisuus kannattaa myös taloudellisesti

Aila Aho, Nordea: Vastuullisuus kannattaa myös taloudellisesti

03.04.2019

Nordea on yksi Pohjoismaiden suurimmista finanssipalvelukonserneista. Pääkonttorinsa Suomeen siirtänyt pankki on viime vuosina pohtinut paljon arvojaan ja yrityskulttuuriaan. Toiminnan ytimessä on vastuullisuus.

”Pankkitoiminnan lähtökohta ja kulmakivi on luottamus, ja vastuullisuus on siinä tärkeä rakennuspalikka. Vastuullisuus pitää integroida osaksi kaikkea toimintaa – niin käytännön työhön asiakkaiden kanssa, hiilijalanjälkeen kuin riskien arviointiin”, toteaa Nordean vastuullisen rahoittamisen johtaja Aila Aho.

”Nordean uudistetussa ajattelussa arvot ovat korkealla ja ajattelemme, että organisaatiolla täytyy olla tarkoitus. Haluamme tehdä työtä yhteiseksi hyväksi. Pyrimme Nordeassa luomaan sellaisen yrityskulttuurin, jossa kaikki, mikä on mahdollista tai sallittua, ei tarkoita, että sitä tehtäisiin. Mietitään myös, haluammeko tehdä tämän – onko tämän tekeminen oikein?”

Läpinäkyvyys yhteiskunnassa on lisääntynyt ja se onkin olennainen osa vastuullisuutta.  Samalla se tarkoittaa että epäkohtiin tartutaan herkästi ja pankit ovat olleet esillä rahanpesuepäilyjen vuoksi. Nordea on panostanut toiminnan parantamiseen valtavasti, mutta vastuullisuustyö on paljon muutakin. Omaisuudenhoidossa olemme olleet vastuullisen sijoittamisen pioneereja ja olemme tuoneet uusia vihreitä tuotteita myös perinteiseen pankkitoimintaan.  Ahon mukaan on nähtävissä, että vastuullisesti ja avoimesti toimivat yritykset ovat pitäneet oman markkina-arvonsa vakaampana. ”On indikaatioita, että vastuullisuus kannattaa myös taloudellisesti.”

Yrityksen johdon rooli on keskeinen kun yrityskulttuuria kehitetään tai strategiaa uudistetaan, mutta Aho peräänkuuluttaa vastuunkantoa koko organisaatiolta.

”Johdon rooli on varsin suuri vastuullisuuskysymyksissä ja vastuullisuustyössä. Samaan aikaan organisaation kaikilta tasoilta on hyvä löytyä herkkyyttä yhteiskunnassa oleviin muutoksiin. Esimerkiksi nuoret työntekijät ovat nykyään hyvin herkkiä työnantajansa arvoille ja käytännön toimille.”

Johtajan vinkki johtajalle: Nordean vastuullisen rahoittamisen johtaja Aila Aho kannustaa viestimään vastuullisuuskysymyksistä positiivisen kautta.

”On parempi kertoa positiivisista mahdollisuuksista ja mielikuvista, ja käyttää luovuutta omassa viestinnässään ja toiminnassaan. Ei kannata heti luovuttaa, kun kohtaa esteitä”, Aho toteaa.

”Käytännön työkalu on rakentaa agenttiverkosto, joka myös vie vastuullisuustyötä eteenpäin – yksi ihminen tai osasto ei saa kaikkea valmiiksi. On mahdollista saavuttaa mitä tahansa, jos on valmis antamaan kunnian muille. Voi auttaa muita onnistumaan.”

 

Haku