Alkuvuonna vähemmän työtaisteluja

30.04.2012

EK:n tuoreiden työmarkkinatilaston ennakkotietojen mukaan vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä tammi-maaliskuussa oli 13 työtaistelua. – On positiivista, että työtaisteluja on ollut vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, mutta toisaalta on valitettavaa, että kaikki alkuvuoden työtaistelut ovat olleet jälleen kerran laittomia lakkoja, toteaa asiantuntija Tuija Vehviläinen EK:sta.

Alkuvuoden työtaisteluihin osallistui 1700 työntekijää. Menetettyjä työpäiviä työtaisteluista aiheutui runsaat 2000 päivää.

– Yrityksistä tulee jatkuvasti viestiä, että Suomen huono maine työrauhan osalta huolestuttaa työnantajia. – Pitäisi ymmärtää, että laittomilla lakoilla on monenlaista merkitystä, kun yritykset tekevät investointipäätöksiä. Kyse on viime kädessä työpaikoista.

– Työtaistelut ovat Suomessa tapa reagoida työpaikan ongelmiin. Pitäisi kuitenkin löytää rakentavampi tapa toimia ja ratkaista tilanteita, toteaa Vehviläinen.

Yleisimmät syyt työtaisteluihin olivat ensimmäisen neljänneksen aikana työvoiman vähennys tai sen uhka (31%)  sekä muut yrityksen sisäiset syyt (31%).  Työnjohdollinen menettely ja työnjärjestelyt olivat kolmanneksi yleisin syy työtaistelulle (23 %).

Määrällisesti työtaisteluja oli eniten teollisuudessa.

Katso kuvat:
Työtaistelut EK:n jäsenyrityksissä vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä (pdf)