Anu Tuovinen: ”Me työllistämme suomalaisia perheenisiä ja -äitejä”

26.08.2022

Kuopiolaisella graafisen alan yrittäjä Anu Tuovisella on ”painomustetta veressä jo neljännessä polvessa”. EK:n Yrittäjävaltuuskunnan jäsen toimii vuonna 1978 perustetun Offsetpaino Tuovisen yrittäjänä kahden veljensä kanssa. Pieni yritys katsoo myös isoa kuvaa: pienyritysten voimin tarjotaan suomalaisille toimeentuloa, pyöritetään taloutta ja rahoitetaan hyvinvointiyhteiskuntaa.

Miten sinusta tuli yrittäjä?

Meillä sisaruksilla on tapana sanoa, että meillä on painomustetta veressä jo neljännessä polvessa – ukillani oli Kuopion kansallinen kirjapaino, ja hänen isänsä oli rahoittajana painotalossa. Itse tulin tänne töihin vuonna 1991, kun halusin Helsingistä takaisin juurilleni lähelle laskettelurinteitä ja mökkiä sekä helpottaakseni isoveljen ja vanhempien työtaakkaa. Nykyisin painotalo on minun ja kahden veljeni vastuulla.

Minua ajaa eteenpäin halu kehittää painoa entistä paremmaksi ja vahvemmaksi. Pääsen kantamaan vastuuta, mutta myös jättämään oman kädenjäljen. Vapaus on iso osa yrittäjyyttä.

Nautin myös siitä, miten sosiaalista yrittäjän arki on. Meillä on mahtava porukka töissä ja maailman parhaat asiakkaat. Kun lunastamme ja ylitämme asiakkaiden odotukset, he palaavat meille kerta toisensa jälkeen. Siksi lämmittää mieltä, kun eräskin asiakas tulee edelleen 20 vuoden jälkeen kiittämään hyvästä työstä.

Olen tunteella mukana kaikessa, mitä teen. Yrittäjä joutuu tekemään vaikeitakin päätöksiä ja seisomaan niiden takana. Vaikka haen kaikessa myönteisyyttä, niin pitkän uran aikana on joutunut sanomaan myös ikävämpiä asioita. Se on tuntunut pahalta – ja pitkään. Sitä tärkeämpää on, että yrityksen perusilmapiiri on positiivinen. Näin meidän talossa onneksi on.

Mikä on yrittäjyyden merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle?

Kyllä se merkitys on valtava. Me pienten firmojen vetäjät ja omistajat kannattelemme tätä maata ja ylläpidämme omien paikkakuntiemme elinvoimaa. Muistetaan myös se, että hyvinvointiyhteiskunnan palvelut rahoitetaan yksityisen sektorin verotuloilla – ilman yrittäjiä Suomessa ei olisi nykyisen tasoisia julkisia palveluja.

Tosi iso asia on pk-sektorin rooli työpaikkojen tarjoajana. Meille on kunnia-asia, että Tuovisten perheyritys työllistää paikallisia perheenisiä ja -äitejä.

Painotalomme kotipaikka on alusta alkaen ollut Kuopio. Nykyään tarjoamme palveluita kaikkialle Suomeen, mutta meillä on vahvat kuopiolaiset juuret ja se näkyy monin tavoin meidän tekemisessämme.

Suomalaisuus on meille iso arvo. Vaalimme kotimaisuutta myös omissa hankinnoissamme. Alihankinnat tilataan toisilta suomalaisilta perheyrityksiltä aina kun mahdollista. Näin perheyritykset työllistävät toinen toisiaan.