EK:n pk-puheenjohtaja Kari Jussi Aho: Yrittäjävaltuuskunnassa vaikuttamisen paikka
Pidetään Yrittäjävaltuuskunta jatkossakin aktiivisena vaikuttajana, haastaa pk-puheenjohtaja Kari Jussi Aho. Vuoden ensimmäisen kokouksen vieraana oli SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, joka pohti teknologian ja digitalisaation vaikutusta työelämään.
Yrittäjävaltuuskunnan uusi kokoonpano pohti kokouksessaan 8.2. lähitulevaisuuden vaikuttamisen paikkoja ja painopisteitä. Toisen puheenjohtajavuotensa käynnistänyt Kari Jussi Aho (Rukakeskus Oy/Pyhätunturi Oy) uskoo yrittäjien rooliin yhteiskunnan muutosvoimana:
– EK:lla ja sen Yrittäjävaltuuskunnalla on tärkeä tehtävänsä suunnannäyttäjänä, joka ajaa Suomeen pk-myönteisiä uudistuksia. Ollaan jatkossakin kriittinen mutta rakentava vaikuttaja ja tulevaisuuden tekijä: tunnistetaan kehityskohteita, tarjotaan ratkaisuja ja tartutaan uusiin mahdollisuuksiin.
– Työlle on hyvät lähtökohdat. Yrittäjyys on saanut ansaitsemansa arvon ja merkityksen EK:n toiminnassa. Tämä näkyy niin keskusjärjestön strategiassa kuin esimerkiksi yrittäjä-omistajien lukumäärän kasvuna hallituksessa. Samoin voimme luottaa siihen, että EK:n johto ja toimisto on vahvasti asiallemme sitoutunut.
Yrittäjävaltuuskunnan jäsenistä viidennes vaihtui. Uusia jäseniä oli evästämässä myös pitkän linjan yrittäjävaikuttaja Tom Kaisla (Eilakaisla Oy):
– Yrittäjävaltuuskunnasta saa sitä enemmän irti, mitä aktiivisempi itse on. Konkreettisimmin edunvalvontakysymyksiin pääsee kiinni osallistumalla valtuuskunnan kolmen työryhmän kokouksiin, joissa EK:n avainhenkilöt välittävät tilannetietoa ja hakevat meiltä yrittäjiltä evästyksiä.
– Toinen vahva suositukseni liittyy verkostoitumiseen. Yrittäjävaltuuskunnan sata jäsentä edustavat maan eturivin kokemusta ja osaamista, joka auttaa vastaamaan lähes mihin tahansa työllistävän yrittäjän ongelmaan. Eli tutustutaan uudet ja vanhat, niin pääsemme sparraamaan toisiamme menestymään jatkossakin.
Teknologiamurros – työelämän mahdollisuus
Yrittäjävaltuuskunnan ulkopuolisena puhujavieraana oli SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Hän nosti esille teknologian muutosvoiman.
– Digitalisaatiolla on paljon positiivista annettavaa meille kaikille. Se ensinnäkin auttaa nostamaan tuottavuutta, mikä puolestaan tuo lisää jaettavaa niin omistajalle kuin työntekijöillekin. Myös työn organisointiin ja työelämän arkeen tulee ihan uusia mahdollisuuksia. Yhtä lailla digiä ja tuottavuutta tarvitaan, kun haetaan ratkaisuja julkisen talouden kestävyyteen.
Eloranta ei halua asettaa työllisyyttä ja digitalisaatiota vastakkain:
– Kovin paljon puhutaan siitä, että tekniikan kehitys veisi työpaikkoja. Kuitenkin kaikkein polttavin kysymys on se, kuinka ihminen ja teknologia saadaan tekemään yhteistyötä.
Haastavana yhteisenä tehtävänä on Elorannan mukaan päästä sopimaan uusista pelisäännöistä, kun roolit ja vastuut mullistuvat uusissa bisnesympäristöissä kuten jakamistaloudessa. Tässäkin asiassa avainasemassa on luottamus, jotta teknologia ja työelämä saadaan uudistumaan käsi kädessä.