EK:n Suhdannebarometri ennakoinut tulevaisuutta jo 50 vuotta

01.11.2016

EK:n Suhdannebarometri täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Yritysten taloudellista tilannetta ja tulevaisuuden näkymiä luotaavia kyselyitä alettiin tehdä alun perin Suomen Teollisuusliitossa vuonna 1966. Esikuvat toiminnalle löytyivät Saksasta ja Ruotsista, joissa kyselyitä ryhdyttiin tuottamaan jo 1950 -luvulla. Alkuperäinen malli Suomen kyselyn rakenteelle saatiin kuitenkin Englannin teollisuusliitosta.

Tällä hetkellä barometritietoja kertyy kuukausittain ja hyvin kattavasti noin 1200 yritykseltä teollisuudesta, rakentamisesta sekä palveluista. EK tuottaa tiedusteluun perustuvat luottamusindikaattorit kuukausittain, ja laajempi Suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa Helsingissä sekä keskimäärin seitsemällä eri paikkakunnalla Suomessa.

– Suhdannebarometri kokoaa yhteen yritysjohdon subjektiiviset käsitykset taloustilanteesta sekä tulevaisuudesta, ja barometrit ovat osoittautuneet yhdeksi parhaista tiedon lähteistä arvioitaessa lähiajan muutossuuntia ja näkymiä. Yritysten arviot ovat yleensä toteutuneet, kertoo EK:n talouspolitiikan johtaja Jussi Mustonen.

– Täysin yllätyksellisiä tapahtumia barometrikään ei ole osannut aavistaa, kuten viimeisen finanssikriisin puhkeamista seurauksineen.

EK:n kyselyt ovat osa EU:n harmonisoituja kyselyjärjestelmiä, joita tehdään samanlaisin, vertailukelpoisin menetelmin kaikissa jäsenmaissa. Barometrillä on vakiintunut asema Suomessa ajankohtaisen ja luotettavan taloustiedon tuottamisessa, ja näitä tietoja käytetään laajasti hyväksi niin yrityskentässä kuin talouspolitiikassa ja tutkimuksessa.

Syntymäpäivän kunniaksi EK järjestää tänään Suhdannebarometrin 50-vuotisjuhlaseminaarin, jossa puhujina ovat Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, ETLAn tutkimusjohtaja Markku Kotilainen sekä johtaja Jussi Mustonen EK:sta.

 

sb50_400x145

EK:n Suhdannebarometri 2.11.2016