EU-lainsäätäjät päättivät vuoden 2026 CSRD-rapor­toin­ti­vel­voit­teista – suuri joukko yrityksiä rajautuu ulkopuolelle

04.04.2025

Euroopan parlamentti hyväksyi 3.4. EU-komission ehdotuksen, jonka mukaan kestävyysraportointivelvoitteiden laajentamista pienempiin yrityskokoluokkiin lykätään. Myös EU:n ministerineuvosto on jo hyväksynyt ehdotuksen, mikä tarkoittaa, että kaikki kolme EU:n lainsäätäjää – komissio, parlamentti ja neuvosto – ovat nyt asiasta yksimielisiä. Lainsäädäntömuutos on siis nyt tosiasiallisesti päätetty, vaikka tekniset työvaiheet vievät vielä oman aikansa.

Keitä muutos koskee?

Kestävyysraportointia koskeva direktiivi (CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive) tuli voimaan vuonna 2023 ja sen soveltaminen etenee vaiheittain. Sen piirissä jo nykyään olevat, yli 500 henkilöä työllistävät listayhtiöt, jotka raportoivat ensimmäisen kerran tänä vuonna, eivät ole muutoksen piirissä. Nyt hyväksytyn muutoksen ytimessä ovat ns. toisen ja kolmannen vaiheen yritykset:

  • Toisen vaiheen yritykset eli suuret listaamattomat yritykset, jotka olisivat alkuperäisen aikataulun mukaan raportoineet ensimmäisen kerran vuoden 2025 tiedoista vuonna 2026. Nyt hyväksytyn aikataulun mukaan nämä yritykset raportoivat ensimmäisen kerran vuoden 2027 tiedoista vuonna 2028.
  • Kolmannen vaiheen yritykset eli tietyt – erityisesti pörssilistatut – pk-yritykset olisivat raportoineet tilikaudesta 2026 alkaen. Nyt tämä velvoite siirtyy vuodesta 2026 vuoteen 2028, ja näille pienemmille yhtiöille raportointi on alun perinkin ollut vapaaehtoista ensimmäiset kaksi vuotta (”opt-out”).

Onko raportoin­ti­vel­voit­teiden poistuminen nyt varmaa?

EU:ssa nyt tehty päätös tarjoaa yrityksille erittäin pitkälle menevää varmuutta siitä, minkälaista pakollista kestävyysraportointia niiltä odotetaan vuonna 2026. Tämä varmuus on erityisen kaivattua sellaisten yritysten kohdalla, jotka ovat valmistautuneet raportoimaan vuoden 2025 tiedoista vuonna 2026. Näiden yritysten kohdalla velvoitteiden voimaantulo siirtyy kahdella vuodella ja poistuu erittäin todennäköisesti myös lopullisesti Omnibus-paketin toisen osan käsittelyn yhteydessä.

Jotta lykkäyksellä olisi täysi oikeusvaikutus myös Suomessa, kansallisesti on vielä muutettava kirjanpitolakia, johon aiempi CSRD:n sääntely on implementoitu. EK:n käsityksen mukaan kansalliset säädösmuutokset ehditään toteuttaa riittävän ajoissa. Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on jo aiemmin todennut verkkosivuillaan, että yritysten ei ole tarpeen jäädä odottelemaan Suomen kansallisia lainsäädäntötoimia, jotka vaativat oman aikansa direktiivin hyväksymisen jälkeen.

Green Omnibus -paketin kaksi osaa

Nyt EU-parlamentissa ja ministerineuvostossa hyväksytty ehdotus on ensimmäinen osa niin sanottua Green Omnibus-kevennyspakettia, jonka tavoitteena on karsia yritysten hallinnollista taakkaa erityisesti kestävyysraportoinnin osalta ja näin tukea Euroopan kilpailukykyä. Tämä ensimmäinen osa keskittyy edellä todetusti raportointivelvoitteiden aikataulujen lykkäämiseen.

Paketin toinen osa sisältää varsinaiset sisällölliset muutokset raportointivaatimuksiin, joista olemme kirjoittaneet mm. tässä blogissa. Tämän toisen osan käsittely on vielä kesken ja sen tavoitteena on yksinkertaistaa ja selkeyttää raportointivaatimuksia. Tulevaisuudessa yritysten raportointivelvoitteet muuttuvat erittäin todennäköisesti myös sisällöllisesti, mutta näistä muutoksista päätetään myöhemmin.