EU uudistaa kauppapolitiikan suuntaviivoja

14.10.2015

Tänään julkistettu EU:n kauppapoliittinen strategia on avainasemassa, kun Euroopassa halutaan voittaa uusia vientimarkkinoita maailmalta.

EU:n komissio on julkaissut uuden päivitetyn kauppapoliittisen strategian (”Trade for all”) seuraavalle viidelle vuodelle. Komissaari Cecilia Malmströmin johdolla valmistellussa strategiassa halutaan parantaa EU:n kauppapolitiikan tehokkuutta, avoimuutta ja vastuullisuutta.

Ensi arvioiden mukaan uusi strategia osoittaa, että komissio haluaa hyödyntää kauppapolitiikkaa aiempaa enemmän keinona edistää myös muita poliittisia tavoitteita, kuten ihmisoikeuksia ja kestävää kehitystä.

Myös EK:n näkökulmasta on tärkeää nähdä kauppapolitiikan linkitykset muihin yhteiskunnallisiin tavoitteisiin. Parhaimmillaan ihmisoikeudet ja kestävä kehitys sekä kauppa ja yritystoiminta tukevat toisiaan, sanoo EK:n asiantuntija Saila Turtiainen:

– Samalla on tärkeää varmistaa, että ei laiminlyödä kauppapolitiikan elintärkeää perustehtävää – kaupan vapauttamista ja uusien vientimarkkinoiden avaamista. Tähän ei ole varaa aikana, jolloin EU-alueen oma kasvu jatkuu kituliaana, eikä unioni ole laajentumassa lähivuosina. On arvioitu, että seuraavan 10–15 vuoden aikana 90 % maailman talouskasvusta tulee EU:n ulkopuolelta, erityisesti Aasiasta.

Elinkeinoelämän näkökulmasta kauppapolitiikassa tarvitaankin nyt tuloksellisuutta ja kunnianhimoa enemmän kuin koskaan.

Kauppasopimusverkoston rakentamiseen vauhtia

Komission edellinen kauppapoliittinen strategia on vuodelta 2010. EU:n kauppapolitiikka on kokenut muutoksia tänä aikana, kun uusien kahdenvälisten vapaakauppasopimusten neuvotteleminen on kiihtynyt merkittävästi. Tässä kilpajuoksussa EU:n ei ole varaa jäädä jälkeen.

EU:n ja USA:n väliset TTIP-neuvottelut ovat jatkossa merkittävä prioriteetti. Komissio katsoo TTIP-neuvotteluiden olevan EU:lle kunnianhimoisin ja strategisesti tärkein prosessi. Mielenkiintoista oli myös se, että komissio haluaa raottaa ovea muille maille, jotka haluavat liittyä tulevaan TTIP-sopimukseen. Tämä olisi mahdollista maille, jotka ovat valmiit kunnianhimoiseen markkinoidensa avaamiseen.

Komissio on valmis aloittamaan myös uusia neuvotteluprosesseja Australian ja Uuden Seelannin, sekä Filippiinien ja Indonesian kanssa. Lisäksi komissio haluaa aloittaa neuvottelut Meksikon ja Chilen kanssa olemassa olevien vapaakauppasopimusten päivittämisestä. TPP-sopimuksen valmistuminen onkin kiihdyttänyt EU:n tarvetta tiivistää suhteitaan Tyynenmeren maiden kanssa.

Hyviä uutisia vapaakauppasopimus-rintamalta on komission arvio siitä, että vuosi sitten neuvoteltu vapaakauppasopimus Kanadan kanssa tulisi vihdoin ensi vuoden alussa hyväksyttäväksi Euroopan parlamenttiin ja neuvostoon.

Investointien osalta komissio on kiinnostunut neuvottelemaan erilliset investointisopimukset Hongkongin ja Taiwanin kanssa. Lisäksi komissio haluaa uudelleen tarkastella EU:n ja Etelä-Korean välistä vapaakauppasopimusta investointien osalta.

Tutustu komission ”Trade for all” -strategiaan.