EU:n ja Chilen välinen kauppasopimus uudistuu; Meksikon kanssa sopu
Chile on Latinalaisen Amerikan suurimpia talouksia ja siksi uudistettu kauppasopimus on hyödyllinen suomalaisyrityksille. Geotalouden kriisiaikoina on tärkeää, että EU tiivistää kauppasuhteita laaja-alaisesti, eri puolilla maailmaa. Hyviä uutisia on saatu myös Meksikon ja EU:n tuoreesta kauppasovusta; sopimuksen voimaantulo vaatii vielä EU-maiden ja parlamentin vihreän valon.
EU ja Chile ovat päivittäneet parikymmentä vuotta vanhan kauppasopimuksensa. Sopimus syventää EU:n ja Chilen kauppa- ja investointisuhteita ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia yrityksille yhdessä Latinalaisen Amerikan suurimmista talouksista. Yritykset voivat hyödyntää uuttaa sopimusta 1.2. alkaen.
Päivitetty sopimus on merkittävä, vaikka EU:n ja Chilen välinen kauppa onkin ollut suhteellisen vapaata jo aikaisemman sopimuksen perusteella, arvioi EK:n kauppapolitiikan asiantuntija Heli Siikaluoma:
”Haastavassa geotaloudellisessa tilanteessa on erittäin tärkeää, että EU jatkaa yhteistyötä kauppakumppaniensa kanssa tullien ja kaupanesteiden poistamisessa. Yrityksille kauppasopimukset tuovat suoria taloudellisia hyötyjä, minkä lisäksi ne auttavat arvoketjujen hajauttamisessa.”
Siikaluoman mukaan Latinalainen Amerikka on tässä suhteessa erittäin ajankohtainen ilmansuunta.
”Todella tärkeä uutinen kuultiin perjantai-iltana, kun EU:n komissio ilmoitti päässeensä sopuun kauppaneuvotteluissa Meksikon kanssa. Jo aiemmin joulukuussa saatiin myönteinen neuvottelutulos EU:n ja Mercosur-maiden välillä. Nyt on edessä enää ratkaiseva loppusuora: sekä Meksikon että Mercosurin kauppasopimusten toimeenpano edellyttää vielä EU:n jäsenmaiden ja parlamentin hyväksyntää. ”
Päivitetyn EU-Chile sopimuksen hyötyjä
- Lähes kaikkien maataloustuotteiden, kuten meijerituotteet ja elintarvikevalmisteet, tullit poistuvat. Teollisuustuotteiden kauppa on jo tullitonta. Tämän seurauksena EU:n viennistä Chileen 99,9 prosenttia on tullitonta siirtymäaikojen jälkeen. Lisäksi tullinalennusten määrittelemiseen vaadittavia käytäntöjä helpotetaan.
- Vihreän siirtymän kannalta keskeisten raaka-aineiden ja puhtaiden polttoaineiden, kuten litiumin, kuparin ja vedyn, saatavuus helpottuu. Chile on esimerkiksi yksi maailman suurimmista litiumin toimittajista. Litiumia tarvitaan muun muassa akkujen valmistuksessa.
- EU-yritysten mahdollisuudet tarjota muun muassa jakelu-, televiestintä-, meriliikenne- ja rahoituspalveluja Chilessä paranevat ja yritysten syrjimätön kohtelu laajenee.
- EU-yrityksillä on paremmat mahdollisuudet osallistua Chilen julkisiin tarjouskilpailuihin ja saada tietoja tarjouskilpailuista helpottuu.
- Investointien osalta sopimus varmistaa sen, että EU:n sijoittajia kohdellaan Chilessä samalla tavalla kuin chileläisiä sijoittajia. EU:n ja Chilen sijoittajat voivat perustaa yrityksen ja harjoittaa liiketoimintaa vapaasti toistensa alueilla. Sopimus tulee nyt voimaan niin kutsuttuna väliaikaisena kauppasopimuksena ja se ei sisällä investointien suojaa. Kun kaikki EU:n jäsenvaltiot ratifioivat sopimuksen, tulee voimaan myös investointien suoja. Suomen ja Chilen välillä oleva investointisopimus suojaa kuitenkin jo tällä hetkellä suomalaisyritysten investointeja Chilessä.
- Sopimuksessa on myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskeva luku, jonka tavoitteena on varmistaa, että pk-yritykset voivat hyödyntää sopimusta.