EU:n kauppaseriffi saapuu kaupunkiin ti 24.10. – apua tarjolla vientiyritysten kaupanesteisiin

23.10.2023

EU:n kauppapolitiikan avainvaikuttaja Denis Redonnet on Helsingissä tiistaina 24.10. Market Access Dayssä. Tapahtumassa ratkotaan markkinoillepääsyn haasteita USA:n, Kiinan ja Intian kaltaisissa EU:n ulkopuolisissa maissa. Vientiyritys, vielä ehdit ilmoittautua etäosallistujaksi!

Tullausongelmia viennissäsi? Testauksessa ja sertifioinnissa jälleen uusia vaatimuksia? IPR-oikeutesi uhattuina? Muunlaista harmia EU:n ulkopuolisilla vientimarkkinoilla? Kaikkiin näihin kysymyksiin saat apua Market Access Day -tapahtumassa ti 24.10., johon pääsee osallistumaan myös etäyhteydellä (katso ohjelma ja ilmoittaudu).

Kauppaseriffiksikin tituleerattu Denis Redonnet, EU Chief Trade Enforcement Officer, saapuu Helsinkiin tarjoamaan EU-komission ja jäsenmaiden palveluja yritysten markkinoillepääsyn parantamiseksi ja kaupanesteiden poistamiseksi.

Markkinoillepääsyä helpottavilla toimilla on huomattava taloudellinen merkitys jäsenmaille ja niiden vientiyrityksille, arvioi EK:n kauppapolitiikan asiantuntija Heli Siikaluoma.

”Komission arvion mukaan EU-maat ovat saaneet vuosina 2015–2020 yli 7 miljardin euron arvosta lisää vientiä sen johdosta, että EU-komissio ja jäsenmaat ovat saaneet purettua kaupanesteitä.”

Kansainvälisen epävakauden tähden EU:n aktiivinen rooli on jatkossa entistä välttämättömämpi:

”Turvallisuusuhkien, kauppasotien ja muiden kriisien aikakaudella on aivan elintärkeää, että vientiyrityksemme saavat EU:lta apua uusien markkinoiden avaamiseen eri puolilla maailmaa. Kaupanesteiden raivaaminen korostuu senkin puolesta, että näköpiirissä ei ole isoja läpimurtoja WTO-neuvotteluissa ja uusien vapaakauppasopimusten neuvotteleminen on ollut viime vuosina haastavaa”, Siikaluoma korostaa.

Market Access Dayn fokus Yhdysvalloissa ja Kiinassa

Yhdysvallat nousi viime vuonna ensimmäistä kertaa Suomen suurimmaksi kauppakumppaniksi ja Kiina on edelleen tärkeimpiä markkinoitamme.

Kumpikin maa tarjoaa suomalaisyrityksille merkittäviä mahdollisuuksia, mutta molemmilla on myös monia kaupanesteitä. Esteet liittyvät usein testaukseen, sertifiointiin, standardointiin ja rekisteröintiin, tullausmenettelyihin ja erinäisiin paikallisen valmistuksen vaatimuksiin kuten Yhdysvaltojen Inflation Reduction Act (IRA).

Apua ja helpotusta on saatavilla: Market Access Day -tapahtumaan kannattaa tulla hakemaan käytännön neuvontaa ja vinkitystä EU:n tarjoamista markkinoillepääsyn palveluista. Tilaisuudessa Denis Redonnet ja muut avainhenkilöt antavat myös arvokasta näkymää tästä eteenpäin: kuinka EU aikoo luovia läpi maailmankaupan karikoiden ja miten markkinoillepääsyn keinovalikoimaa kehitetään uusiin haasteisiin vastaamiseksi.

Market Access Dayn ohjelma 24.10. ja ilmoittautuminen