Euroopan kasvu on kääntymässä laskuksi, EKP lisää elvytystä

20.10.2014

Euroopan heikko kasvu uhkaa lopahtaa kokonaan. Epävarmuus kiteytyy Saksaan. Siellä suhdanneodotukset ovat pudonneet nopeasti, ja ennakkotietojen mukaan maan bkt väheni toisella neljänneksellä.

–Hyvää on puolestaan se, että finanssimarkkinat ovat pysyneet rauhallisina, ja kriisimaista ainakin Espanja ja Portugali näyttävät hiljalleen elpyvän, sanoo EK:n ekonomisti Juha Vartia.

Euroopan keskuspankki pyrkii elvyttämään taloutta poikkeuksellisillakin toimilla, kuten joukkovelkakirjojen osto-ohjelmalla. Korot on laskettu nollan tuntumaan, ja pankkien keskuspankkitalletuksissa käytetään jopa negatiivista korkoa.

– Raha halutaan liikkeelle ja samalla hälventää deflaatiopelkoja. Euroalueen inflaatio oli syyskuussa 0,3 %, Vartia muistuttaa.

USA:n talous palasi sen sijaan kasvu-uralleen, kuten ennakoitiin heikosta vuoden alusta huolimatta. Asuntomarkkinat ovat pysyneet siellä vakaina ja työttömyys vähenee.

Virkoaako vienti keväällä?

Suomessa tilanne on myös heikentynyt syksyn aikana. Kuluva vuosi menee miinukselle, mutta tulevien vuosien ennusteetkin ovat vaatimattomampia kuin vielä kesän suhdannekatsauksissa. Kaikesta huolimatta ennustelaitokset odottavat kevääksi varovaista vientivetoista kasvua.

Työmarkkinoilla virallinen työttömyysaste antaa työmarkkinatilanteesta silotellun kuvan. Virallisia työttömiä on noin 200 000 ja lisäksi ns. piilotyöttömiä 100 000–150 000. Tämän lisäksi yli 100 000 ihmistä kokee itsensä vajaatyöllistetyksi. Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastossa työttömien määrä on puolet suurempi kuin Tilastokeskuksen virallisen tilaston mukaan.