Euroopan taloussää: Odotettavissa voimistuvaa kasvua

Talouden ennakoivat indikaattorit lupailevat Eurooppaan voimistuvaa kasvua. Myös USA:ssa odotetaan tällä vuodelle jopa kolmen prosentin kasvua.

Tuoreet talousuutiset Euroopasta ovat pääosin myönteisiä, vaikka rahamarkkinoilla nähdäänkin lievää heiluntaa. Pitkät korot ovat nousseet hieman aiemmista erittäin matalista lukemistaan, mutta Euroopan keskuspankin valtionlainojen ostojen lisäys pysäytti nousun.

Ennakoivat indikaattorit lupailevat tällä hetkellä voimistuvaa talouskasvua. Tänään julkistettu Saksan IFO-indeksi pysyi likimain ennallaan korkealla tasolla, sillä teollisuuden ja kaupan suhdanteet paranivat toukokuussa. Lähikuukausien odotukset olivat hieman edelliskuuta varovaisemmat.

Viennistäkin kuuluu hyviä uutisia, sillä euroalueen vientimäärät kasvoivat alkuvuodesta, vaikka koko maailmankauppa hiipui hieman. Etenkin kehittyvien maiden ja Aasian vienti supistui.

USA:sta on nähty viime aikoina osin odotuksia heikompia talouslukuja. Bkt:n määrä pysyi alkuvuodesta likimain ennallaan, mutta koko vuodelle odotetaan edelleen jopa kolmen prosentin kasvua.

Myönteiset odotukset ovat perusteltuja, koska kuluttajien luottamus on vahvaa, asuntomarkkinat virkoamassa ja työttömyys laskussa.

Suomen näkövinkkelistä tilanne ei näytä ollenkaan niin hyvältä kuin eurooppalainen kokonaiskuva antaisi ymmärtää. Talouden kasvunäkymät ovat harmaat, eivätkä arviot Suomelle tärkeän Venäjän talouden kehityksestä kohenna kuvaa.

Venäjän talous supistuu IMF:n tuoreen arvion mukaan tänä vuonna 3,4 prosenttia. Laskun ennakoidaan tasaantuvan ensi vuonna, mutta elpyminen jäänee vähäiseksi. Keskipitkän aikavälin kasvuksi arvioidaan vain 1,5 prosenttia. Venäjän talous on suuresti riippuvainen öljyn hinnan kehityksestä.