Häkämies analysoi: Suomi tarvitsee enemmistöhallituksen pikaisesti

15.04.2019

Vaalitulos oli yhtäältä odotettu ja yllättävä. Odotettu sikäli, että Perussuomalaisten kannatuksen nousu ennakoitiin niin gallupeissa kuin spekulaatioissa. Yllättävä taas siksi, että tulos repi puoluekartan sirpaleiksi tavalla, joka tekee hallituksen muodostamisen vähintään haastavaksi.

Euroopassa jo tutuksi tullut populismin aalto rantautui Suomeen, itse asiassa jo kolmatta kertaa. Tällä kertaa maahanmuuttokriittisyys- tai vastaisuus oli astetta kovempaa kuin Soinin johtamassa Perussuomalaisissa. Merkille pantavaa oli myös, että nyt Perussuomalaisten kampanjassa oli maahanmuuttokriittisyyden lisäksi moderni versio ”unohdetun kansan puolesta”. Erityisesti vaalivideoissa hyökättiin eliittiä vastaan. Mikä Suomessa on eliitti, sitä ei kerrottu.

Mikään puolueista tai kukaan puoluejohtajista ei ole vahvoilla pelintekijäksi. Yhteistyötä tarvitaan. Mitään hallituspohjaa ei saa kasaan ilman, että mennään yli vasemmisto-oikeisto -janan.

Puoluejohtajat korostavat usein, että ohjelmakysymykset ratkaisevat. Uskon, että tällä kertaa näin on enemmän kuin koskaan. Miten yhteensovittaa kolmen suuren – Sdp:n, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen – kannat? Ennakkoarvioiden mukaan ei mitenkään.

Sdp:n menoehdotukset ja siitä syntyvät veronkorotukset ovat myrkkyä Kokoomukselle. Myös työelämän kysymyksissä on haasteita.

Vihreät ja Vasemmisto olivat vaalien voittajia, mutta heidän ja Sdp:n varaan ei rakennu kuin vähemmistöhallitus ja se sopii suomalaiseen poliittisen kulttuuriin huonosti, koska meillä on paljon hallituksen luottamusta mittaavia välikysymyksiä vaalikauden aikana.

Kaiken tämän jälkeen on helppo ennustaa vaikeita ja pitkiä hallitusneuvotteluita. Siihen meillä ei kuitenkaan ole varaa. Suomi tarvitsee eduskunnan enemmistöön nojaavan hallituksen.

Mitkään perustellut esitykset hoivarahoituksen lisäämisestä, T&K-hypyn ottamisesta, syrjäytymisen ehkäisystä ja työn ensisijaisuuden vahvistamisesta eivät odota. Viestit maailmalta eivät kerro hyvää – talouskasvu on hidastunut ja epävarmuus kasvanut. Mitä nopeammin saamme työllisyyden kasvua painottavan hallituksen, sitä parempi.

EU -puheenjohtajuus heinäkuussa odottaa osaavaa ja vahvaa puheenjohtajaa. Toivottavasti jälleen lunastamme maineemme hyvänä puheenjohtajana ja hyvänä organisaattorina.

Suomi tarvitsee myös luottamusta. Vaaleissa revitään paljon rikki, sen jälkeen on aika rakentaa uudet sillat. Yrityksille ennustettavuus ja vakaus ovat tärkeitä nurkkapultteja. Vain yrittäjyyden ja omistajuuden vahvistamisella vastaamme tuleviin haasteisiin.

On tärkeää, että vaalien tulos näkyy uuden hallituksen muodostamisessa ja työssä. Äänestäjien viestiä pitää kuulla. Ketään tai mitään ryhmää ei saa jättää ulkopuolelle, vaikka aina jotkut jäävät oppositioon.