Hidas lupamenettely heikentää Suomen houkuttelevuutta asiantuntijoille

12.11.2018

Kafkamaista touhua. Näin voisi kuvata Intiasta kotoisin olevan Suomessa Nokialla työskennelleen asiantuntijan kokemusta työlupansa uusinnasta.

-Eräs kollegani valmistautui uusimaan oleskelulupansa ja oli tiedustellut maahanmuuttovirastosta aikaa tapaamista varten. Uusinta olisi tehtävä kasvokkain koko perheelle. Hän oli ollut Nokialla vuosikymmenen töissä ja oli siirtynyt pääkonttorille Espooseen. Yllätyksekseen pääkaupunkiseudulla ei ollut enää vapaita aikoja tarjolla ennen luvan vanhenemista muutaman kuukauden päästä. Rovaniemellä olisi ollut toimipaikka, jossa asia olisi voitu hoitaa ennen määräpäivää, kertoo Nokian yhteiskuntasuhdejohtaja Karol Mattila.

Toisena vaihtoehtona oli asioiminen maahanmuuttoviraston päivystysvuorolla Helsingissä ja hän kokeilikin perheineen jonottamista Sörnäisissä kahdesti. Yritykset eivät kuitenkaan onnistuneet, sillä edellä oli kymmeniä, jotka olivat tulleet aiemmin. Kolmannella yrityksellä hän saapui jonoon neljän jälkeen aamuyöllä ja sai asiansa hoidettua.

-Keväällä 2017 tilanne on saattanut olla normaalia ruuhkaisempi, muttei tämä tarina ole täysin ainut laatuaan. Oleskelulupaprosessi koetaan kankeana. Semmoinen muukalaisvirastohenki näistä väistämättä huokuu, pohtii Mattila.

Turvallisuus kilpailuetuna työn perässä muuttajille

Nokia hakee jatkuvasti asiantuntijoita ja osaajia ympäri maailman. Yritys toimii yli sadassa maassa ja tekee tiivistä yhteistyötä sekä kasvuyritysten että korkeakoulujen kanssa. Yhteys tutkimus- ja opiskelijayhteisöön on tärkeää.

-Tässä joukossa on nykyisin tuntuva määrä ulkomaisia opiskelijoita, joilla on intoa ja osaamista. Näitä verovaroin koulutettuja osaajia tulisi kannustaa jäämään Suomeen töihin helpottamalla työluvan saamista. Voisiko tutkintotodistuksen mukana myöntää suoraan määräaikaisen työluvan Suomeen ilman eri hakua, aprikoi Mattila.

-Kansainvälisesti tarkasteltuna Suomella on monia etuja puolellaan. Yhteiskuntamme on turvallinen ja järjestäytynyt, ja Nokian kokemuksen mukaan tänne muuttaneiden työntekijöiden perheet ovat juurtuneet Suomeen hyvin. Kun muut asiat luistavat, korostuu työlupaprosessien kankeus entisestään. Siirtymällä hallintokeskeisestä ajattelusta työntekijä- ja työnantajalähtöiseen malliin voisimme saada tästä Suomelle kilpailuedun, Mattila sanoo.

Toinen etu kilpailussa kansainvälisistä osaajista voisi olla englannin kielen aseman virallistaminen. Viranomaisasiat hoituvat Suomessa laajalti jo nykyisellään englanniksi ja yhä useamman yrityksen työkieli on englanti. Jos voisimme viestiä, että Suomessa saa varmuudella kaikki arkiset asiansa hoidettua englanniksi, alentaisimme maahantulon kynnystä.

Nopeammalla menettelyllä laajempia verkostoja ja ideoita

Lupa-asiat koskevat myös tilapäistä maahantuloa. Kun Nokia järjesti kesällä kansainvälisen tekoälytapahtuman Espoossa, osa yrityksen työntekijöistä jäi lähtötelineisiin, koska eivät saanet viisumeitaan ajallaan. Toki tässä on vastuuta hakijoilla itsellään, mutta tämäkin on esimerkki prosessikitkasta.

Tämän ohella lähetettyjä työntekijöitä koskeva työnantajan raportointivelvoite siitä, miten ja miksi ulkomailta saapuvat henkilöt tekevät töitä Suomessa, on esimerkki hallinnollista prosessista, joka kääntyy tarkoitustaan vastaan. Tavoitteena lienee valvonnan kautta edistää suomalaisten työntekijöiden etua. Nokian näkökulmasta olisi kuitenkin kaikkien etu, että saamme Suomeen sujuvasti ihmisiä jakamaan osaamistaan ja verkostoitumaan. Tämä on omiaan sitomaan tekemistä Suomeen. Turhilta tuntuvat raportointivelvoitteet houkuttelevat järjestämään työtä sinne missä voidaan keskittyä itse työhön, ei tarpeettomilta tuntuvien raporttien täyttämiseen.

-Nokia on suuri kansainvälinen yritys ja sen työntekijät edustavat yli 150 eri kansallisuutta. Rekrytointia hoidetaan lähtökohtaisesti globaalilla tasolla ja pyrkimyksenä on muodostaa eri maiden työntekijöistä yhteisiä projekteja hoitavia virtuaalitiimejä, joiden on tärkeää kuitenkin tavata toisensa aina silloin tällöin. Se, mihin nämä tiimit matkaavat työstämään projektejaan, riippuu monesta asiasta. Hallinnollisten prosessien sujuvuus on osa tätä harkintaa, sanoo Mattila.

Toimivuus kilpailuvaltiksi

Nokian etuna on monikansallinen yrityskulttuuri, joka tekee ulkomailta Suomeen tulemisesta helpompaa kuin kenties moneen muuhun pienempään ja perinteisempään yritykseen. Kuten lääkeviraston sijoitusta seuranneesta keskustelusta saimme huomata, pohjoinen Suomi ei välttämättä ole aivan ensimmäisenä toivelistalla, vaikka tänne muuttaneet tuntuvat olevan hyvin tyytyväisiä.

-Uskon, että Suomen toimivuus ja turvallisuus nousevat vuosi vuodelta ulkolämpötilaa tärkeämmiksi kriteereiksi sijoittumispäätöksissä. Sillä, että kraanasta tulee maailman puhtainta vettä ja lasten voi antaa leikkiä rauhassa pihamaalla, on arvoa. Jouheva asiantuntijoiden työ- ja oleskelulupamenettely lisäisi houkuttelevuutta entisestään. Mallia voisi löytyä vaikkapa Viron e-kansalaisuuskäytännöstä, visioi Mattila.

Teksti: Jenna Jauhiainen