Kiinan talouskasvu hiipuu

Huoli Kiinan talouden kehityksestä lisääntyi eilen, kun tarkasti seuratun tehdasteollisuuden ostopäälliköiden PMI-indeksin ennakkoluvut laskivat alimmalle tasolleen kuuteen vuoteen.

–Heikko lukema oli jonkinasteinen yllätys, sillä viimeaikaisen rahapolitiikan keventämisen ja julkisten investointien lisäyksen on odotettu pönkittävän teollisuutta. Yritystiedusteluun perustuvia tietoja pidetään yleisesti Kiinan virallisia bkt-tilastoja luotettavampina talouden indikaattoreina, kertoo ekonomisti Jouko Kangasniemi EK:sta.

Bkt kasvoi toisella neljänneksellä 7 %, mutta koko vuoden talouskasvun ennakoidaan jäävän alle 7 prosentin tason. Euroopan näkövinkkelistä 6-7 % bkt-kasvu on huikea, mutta Kiinan kohdalla se on todella hidas tahti. Heikko talouskehitys lisää valuuttamarkkinoilla painetta Kiinan juania kohtaan.

Kiina on maailman toiseksi suurin talous, joten pelko maan talouskasvun hiipumisesta näkyy USA:n keskuspankin viimeaikaisissa korkopäätöksissä asti. Kiina on USA:n viennin kannalta tärkeimpiä maita Kanadan, Meksikon ja Japanin ohella. USA on Kiinalle suurin yksittäinen vientimaa.

Kangasniemen mukaan Kiinan kasvun hiipuminen on merkittävä asia myös Suomen taloudelle.

–Suomen tavaraviennistä 5 % menee suoraan Kiinaan, mutta merkittävä osa viedyistä välituotteista päätyy myös muiden vientimaiden kautta Kiinaan. Merkittävimpiä yksittäisiä vientituotteita ovat erilaiset koneet ja laitteet, puu- ja paperituotteet sekä turkikset.