Marraskuun luottamusindikaattorit: Yhä pohjalla

27.11.2014

Yritysten suhdanteet kyntävät yhä pohjalukemissa. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuore Luottamusindikaattori kertoo, että yritysten tilanne on jopa aavistuksen vaisumpi kuin kuukausi sitten vastaavassa tutkimuksessa.

– Pohjalla ollaan yhä. Jos aiemmin syksyllä oli pientä odotusta talouden käänteestä, tällaiset toiveet on valitettavasti jouduttu hautaamaan, sanoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Selvityksen mukaan teollisuuden luottamusindikaattori heikkeni hivenen marraskuussa, ja suhdannetilannetta kuvataan selvästi tavanomaista harmaammaksi. Tuotanto ei juuri kasvaisi, ja tilauskanta on niukka. Indikaattorin saldoluku laski marraskuussa lukemaan -11, kun se oli kuukautta aiemmin -9.

Rakennusyritysten luottamus laski marraskuussa yhä matalammalle. Indikaattorin saldoluku on nyt -33, kun se oli lokakuussa -28. Tilauskanta on huomattavan heikko. Henkilöstön arvioidaan vähenevän yleisesti, vaikka kehityksessä otettaisiin huomioon normaali kausivaihtelu.

Palveluyritysten luottamusindikaattori pysyi marraskuussa suunnilleen ennallaan pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella. Nyt indikaattorin saldoluku on -3, kun edellinen lukema oli -4. Myynnin kehityksestä odotetaan heikkoa.

Myös vähittäiskaupan luottamusindikaattori pysyi marraskuussa ennallaan, mutta huomattavan heikolla tasolla. Tuorein saldoluku on -23, kun se oli lokakuussa -22. Myynnin määrä jatkoi tuntuvaa laskua marraskuussa, ja myynnin arvioidaan supistuvan edelleen.