Matchmaking-ohjelma vauhdittaa tohtorien urakehitystä yrityksissä

23.06.2015

Post Docs in Companies (PoDoCo) -ohjelma haluaa parantaa tohtorien työllistymistä yrityksiin. Sekä yritysten että tohtorien haku on päällä ja jaossa on myös tutkimusrahaa.

Tohtorikoulutuksen saaneiden työttömyys on ollut Suomessa kasvussa ja tämän vuoden alussa työttömänä oli jo 1.500 tohtoria. Vain vajaa kolmannes uusista valmistuvista tohtoreista voi työllistyä yliopistojen tutkimustehtäviin.

Tohtorikoulutettujen ja elinkeinoelämän uuden Post Docs in Companies -yhteistyöohjelman tavoitteena on edistää tohtoreiden työllistymistä yrityksiin ja samalla parantaa Suomen elinkeinoelämän kykyä uudistua pitkäjänteisesti ja kunnianhimoisesti.

Ohjelman toteutuksesta vastaa FIMECC Oy ja sen rahoittajasäätiöt ovat Suomen Kulttuurirahasto, KAUTE-säätiö, Tekniikan Edistämissäätiö ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö.

PoDoCo-palvelussa on kaksi keskeistä osallistumisen osa-aluetta:

1) Uusien tohtorien osallistuminen

Vastavalmistuneille ja valmistumassa oleville tohtoreille tarjotaan tietoa yritysten tutkimus- ja tuotekehityshaasteista ja heille järjestetään esittäytymistilaisuuksia yritysten johdolle.

Ohjelman puitteissa tohtori ja yrityskumppani voivat yhdessä ideoida tutkimushankkeen, johon voi hakea rahoitusta mukana olevilta säätiöiltä. Normaalia tuotekehitystä ei kuitenkaan rahoiteta, vaan yritysten osaamispohjan laajentamista tohtorien työpanoksen kautta.

2) Yritysten osallistuminen

Yrityksille tarjotaan tietoa tuoreista tohtoreista ja tohtorikandidaateista sekä heidän erityisosaamisistaan. Yrityksille järjestetään työllistämismahdollisuuksia tohtoreiden osaamisen hyödyntämiseen ja tieteellistä lähestymistä vaativaan ongelmanratkaisuun.

Ohjelmaa on ollut käynnistämässä ABB, Cargotec, Fastems, Genelec, KONE, Metso, Neste Oil, Outokumpu, Outotec, Ponsse, Rolls-Royce, SSAB, Stora Enso, Vaisala ja Wärtsilä. Lisää mahtuu ja myös pk-yrityksiä kannustetaan mukaan.

Tohtorin ja yritysten haku on avautunut

PoDoCoa voi hyödyntää toimialariippumattomasti mikä tahansa yritys ja siihen voi ilmoittautua kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö.

Informaatiotilaisuuksia järjestetään yliopistokampuksilla kesän aikana. Ohjelmaan voi ilmoittautua vaikka heti. Ensimmäinen tutkimusrahoituskierros toteutetaan syksyllä.

Hakulomakkeet löytyvät osoitteesta www.podoco.fi.