Metallien jalostus tuo Suomeen joka kahdeksannen vientieuron

16.07.2014

Metallien jalostuksen osuus Suomen viennistä on korkealla tasolla. Ala pystyi nostamaan jalostusarvoaan lähes 16 prosenttia vuonna 2013, kertoo Teknologiateollisuus ry.

Metallien jalostuksen osuus koko Suomen tavaraviennistä oli 12 prosenttia vuonna 2013. Näin ollen noin joka kahdeksas vientieuro tuli metallien jalostuksen tuotteista. Alan nettovienti vuonna 2013 oli lähes 2,5 miljardia euroa.

EU-maiden osuus metallialan viennistä on kasvanut alkuvuonna 2014 noin 75 prosenttiin. Reilu kasvu johtuu osittain Venäjän viennin lähes 50 prosentin laskusta. Myös vienti Aasiaan on laskenut melko voimakkaasti vuoden alkupuolella.

Metallialan liikevaihto oli edellisvuonna 8,8 miljardia euroa. Metallialan tuotantomäärät ovat pysyneet ennallaan myös alkuvuonna 2014. Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Mika Nykänen kertoo, että alan liikevaihto on kuitenkin laskenut.

– Pitkään laskeneet hinnat ja jatkuvat kustannuspaineet ovat olleet yrityksille vaikea yhtälö viime vuosina. Liikevaihdon laskuun on vaikuttanut myös monien raaka-aineiden hintojen lasku maailmanmarkkinoilla, Nykänen sanoo.

– Metallien jalostajat tuovat raaka-aineita maailmalta ja vievät lopputuotteita kansainvälisille asiakkaille. Lisäarvon pitää Suomessa syntyä kilpailukykyisesti ja logistiikan toimia siten, ettei kilpailukykyä menetetä, Nykänen painottaa.

– Rikkidirektiivin ja päästökaupan kustannuksia pitää siis kompensoida keskeisten EU-kilpailijoidemme tapaan, Nykänen vaatii.

Nykänen muistuttaa, että uuteen metallien jalostuksessa on tärkeää investoida huippuosaamiseen.

– Tekes, strategisen huippuosaamisen keskittymät SHOK:t ja yliopistot ovat keskeisiä, kun uutta menestystä rakennetaan. Nyt pitäisi lisätä eikä vähentää menestykseen tähtäävää tutkimustoimintaa.

Lue lisää: Metallien jalostuksen rakennekatsaus / heinäkuu 2014

www.teknologiateollisuus.fi

 

Kuva: 123rf.com, blackshutter