Mika Tuhkanen: ”Kilpailijat ovat parhaita kumppaneita ja kirittäjiä!”

22.08.2022

Ravintola- ja panimoalalla luodaan kulttuuria, jossa kilpailijat nähdään kumppaneina ja kirittäjinä. Mitä enemmän innovatiivisia ja kunnianhimoisia yrittäjiä, sitä elinvoimaisemmaksi meidän toimialamme kehittyy, uskoo Beer Hunter’sin yrittäjä Mika Tuhkanen.

EK:n Yrittäjävaltuuskunnan jäsen Mika Tuhkanen toimii Beer Hunter’s -nimisen ravintolan ja panimon yrittäjänä Porissa. Hänen vanhempansa käynnistivät toiminnan reilut 40 vuotta sitten ja nyt vetovastuussa on Tuhkanen yhdessä perheenjäsenten kanssa. Myös neljäs yrittäjäsukupolvi on syntynyt muutama kuukausi sitten.

Miten sinusta tuli yrittäjä? Miksi halusit jatkaa perheen firmaa?

Olen lähes kirjaimellisesti syntynyt ja kasvanut yrittäjyyteen. Edelleen perheemme elämä pyörii pitkälti yritystoiminnan ympärillä – se on meidän oma yhteinen juttumme. Roolitkin ovat jakautuneet tosi luontevasti perheenjäsenten kesken.

Beer Hunter’s on meille kaikki kaikessa. Olemme yhdessä henkilöstön kanssa kehittäneet siitä ’oluen metsästäjän paratiisin’. Mieltä lämmittää aina, kun näkee eri puolilla Suomea jonkun kädessä meidän Mufloni-oluen.

Vaikka kokemusta on ehtinyt karttua, niin nälkä ei ole kadonnut mihinkään. Aina kun saan jonkun investoinnin tai hankkeen tehtyä, niin tulee viiden minuutin hengähdys ja sitten haluaakin alkaa rakentaa lisää. Kuvittelin jossain vaiheessa, että siitä pääsisi yli, mutta ei siitä kyllä pääse! Nälkä vain kasvaa.

Miten näet Beer Hunters’in roolin työnantajana?

Yrittäjänä ei voi tuijottaa omaa napaa ja keskittyä omaan menestykseen. Ihan ensiksi on varmistettava, että henkilökunta voi hyvin ja pystyy onnistumaan työssään.

Beer Hunter’sin työntekijät ovat meille enemmän kuin vain henkilökuntaa. Joukkuehenki on tosi tiivis. Olen tosi onnellinen ja ylpeä siitä, että olemme voineet tarjota monelle porilaiselle pitkän ja vakaan työpaikan.

Yleisemminkin on tärkeää tunnistaa, kuinka valtava työllistäjä pk-sektori on. Pienyritysten työllisyysvaikutus ei aina näy mojovina lukuina, kun henkilöstö on hajallaan pienissä firmoissa eri puolilla Suomea.

Mistä olet ylpeä omalla toimialallasi?

Panimo- ja ravintola-alan vahvuutena on todella hyvä yhteishenki yrittäjien kesken. Verisen kilpailun sijaan näemme, että asiakkaan valinnanvara kehittää koko markkinaa eteenpäin. Mitä enemmän toimijoita, sitä enemmän kokonaiskakku kasvaa. Pääasia, että kuluttajat käyttävät erilaisten perheyritysten palveluita monipuolisesti. Se on koko yhteiskunnan ja talouden etu.