Pk-sektorin omistajanvaihdosten vuosivolyymi laskenut 3 500 kappaleen tasolle

19.09.2024

Tilastokeskus on tuottanut kolmatta kertaa tärkeää numerotietoa siitä, kuinka moni yritys saadaan vuosittain siirtymään uuden omistajan käsiin joko yrittäjäperheen sisäisen sukupolvenvaihdoksen tai yrityskaupan muodossa. Peräkkäisten ja rinnakkaisten kriisien myötä omistajanvaihdosten vuosittainen lukumäärä on laskenut noin 3 500 kappaleen tasolle, kun niitä esimerkiksi vuonna 2019 tehtiin lähes 4 300 kappaletta.

Toteutuneiden omistajanvaihdosten vuosittainen tilastointi käynnistettiin kansallisen Omistajanvaihdosfoorumin aloitteesta ja myötävaikutuksella kolme vuotta sitten. Aineistona tässä kokeellisessa tilastossa käytetään Verohallinnon tietoja ja aikasarja sisältää lukumääriä vuosilta 2018–2023.

Omistajanvaihdoksia tehtiin kaiken kaikkiaan vuonna 2018 yhteensä 4 152 ja seuraavana vuonna 4 262 kappaletta. Määrä kääntyi laskuun ensimmäisenä koronavuonna 2020, jonka jälkeen toteutuneiden omistajanvaihdosten vuosimäärä on jäänyt aina edellisvuotta pienemmäksi. Ennakkotietojen perusteella tämä sama negatiivinen kehityssuunta näyttäisi jatkuneen myös viime vuonna:

  • Suurin osa omistajanvaihdoksista tehdään myymällä yrityksen osakkeet perheen ulkopuolelle. Tällaisia yrityskauppoja tehtiin vuonna 2023 yhteensä 2 792 (3 017 vuonna 2022 ja 3 173 vuonna 2021). Näiltä osin tilastoluvut koskevat vain osakekauppoja eivätkä ne sisällä liiketoimintakauppoja.
  • Yrittäjäsuvun sisällä tapahtuneista sukupolvenvaihdoksista tuoreimmat saatavilla olevat tiedot ovat vuodelta 2022. Silloin niitä tehtiin yhteensä 542 kappaletta (577 vuonna 2021). Määrä on merkittävästi pienempi kuin seurantajakson alussa vuonna 2018, jolloin sukupolvenvaihdoksia tehtiin 723 kappaletta. Sukupolvenvaihdosten osalta tuoreimmat tiedot voivat tosin vielä täsmentyä kaikkien veropäätösten valmistuttua.
  • Maakunnittain omistajanvaihdoksia on tehty viime vuosina eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.
  • Sukupolvenvaihdoksissa kolme aktiivisinta toimialaa ovat olleet tukku- ja vähittäiskauppa, teollisuus ja rakentaminen. Yrityskauppoja tehtiin eniten ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla, tukku- ja vähittäiskaupassa sekä rakentamisessa.

Toimintaympäristön turbulenssi jarruttaa omistajanvaihdoksia

Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja Jari Huovinen Elinkeinoelämän keskusliitosta pitää tuoreita tilastolukuja odotusten mukaisina:

”Selkeästi toimintaympäristön turbulenssi ja ennakoimattomuus jarruttavat edelleen yritysten omistajanvaihdoksia, eikä sopivia jatkajia tahdo löytyä menestyviinkään yrityksiin tässä epävarmassa tilanteessa. Tämän seurauksena sellaisiakin yrityksiä voi joutua yrittäjän eläköityessä lopettamaan, joiden jatkuvuusnäkymät sinänsä olisivat ihan myönteiset. Huomionarvoista on myös toteutuneiden sukupolvenvaihdosten pieni määrä suhteessa perheyritysten suureen osuuteen kaikista yrityksistä.”

Omistajanvaihdosfoorumilla tutkitaan uutta tilastotietoa tarkkaan, kertoo omistajanvaihdostoiminnan päällikkö Anneli Komi Suomen Yrittäjistä:

”Etenkin aluekohtaista tilastotietoa kaivataan nyt aiempaa kipeämmin. Alueilla on erityispiirteitä ja ne eroavat toisistaan sekä palveluiden saatavuuden että yritysten tarpeiden kautta. Tilastotiedot antavat mahdollisuuden suunnata palveluita ja tukia aluekohtaisesti. Nyt on tärkeää saada kehityksen suunta uudestaan nousuun. Suomella ei ole varaa menettää yhtäkään elinkelpoista yritystä ja siksi on entisestään lisättävä yhteisiä ponnistuksia omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi. Työmaata riittää – Suomessa on arvioiden mukaan lähes 50 000 yritystä omistajanvaihdoksen edessä tulevina vuosina.”

Tutustu Tilastokeskuksen omistajanvaihdoslukuihin toimialoittain, kokoluokittain ja maakunnittain.