Raportti: Tieto- ja viestintäteknologian suurin vaikutus tuottavuuteen vielä näkemättä

04.09.2014

Tieto- ja viestintäteknologia on merkittävin Suomen talouskasvuun vaikuttanut tekijä ja on sitä vastaisuudessakin. Teollinen internet nousee avainasemaan uutta nousua tavoiteltaessa, Aalto-yliopiston professori Matti Pohjola sanoo raportissaan.

Professori Pohjola selvitti Teknologiateollisuus ry:n toimeksiannosta, miten tieto- ja viestintäteknologia (ICT) on vaikuttanut työn tuottavuuden ja kokonaistuotannon kasvuun Suomessa ja millaisia vaikutukset voisivat olla tulevaisuudessa.

Hänen mukaansa talouskasvu on suuresti riippuvainen siitä, miten hyvin ICT:tä ja sen mahdollistamia ratkaisuja pystytään hyödyntämään.

Oman aikamme sähkö

Suomen teollisuuden tuottavuuskasvun ”resepti” on ollut hukassa vuodesta 2008, jolloin alkoi elektroniikkateollisuuden romahdus. Matti Pohjolan mukaan resepti voidaan kuitenkin löytää uudelleen tieto- ja viestintäteknologian avulla, sillä sen suurin vaikutus tuottavuuteen on vielä kokematta.

– Työn tuottavuuden kasvu tulee teknologian, erityisesti yleiskäyttöisen teknologian kehityksestä. Tieto- ja viestintäteknologia on oman aikamme sähkö.

Suomi teollisen internetin kärkeen

Kansainvälisten vertailujen perusteella Suomen digivalmiudet ovat erinomaiset. Vahvuuksia on eräillä teollisilla aloilla, tietojenkäsittelypalveluissa sekä liike-elämän palveluissa. Monilla niistä käytetään paljon tieto- ja viestintäteknologiaa.

– Tämä on talouden uuden kasvun kannalta lupaavaa, sillä teollisuuden menestys perustuu tulevaisuudessa tavaranvalmistuksen ja digitaalisen palvelutuotannon yhdistymiseen teollisessa internetissä, Pohjola ennakoi.

– Digitalisoitumisen merkitys on ymmärrettävä sekä talouspolitiikan päätöksenteossa että yritysten strategiavalinnoissa, jotta tuottavuushyödyt konkretisoituisivat, johtaja Jukka Viitasaari Teknologiateollisuus ry:stä korostaa.

– Teollinen internet on erityisesti Suomelle suuri mahdollisuus, koska meillä on vahvaa teknologiaosaamista antureista pilviratkaisuihin ja tietoturvaan, sekä juuri oikeanlaisia yrityksiä, Viitasaari toteaa.

Lisätietoja:
Professori Matti Pohjola, puh. 040 353 8179, matti.pohjola(at)aalto.fi
Johtaja Jukka Viitasaari, puh. 040 823 5507, jukka.viitasaari(at)teknologiateollisuus.fi

Lue raportti Suomi uuteen nousuun – ICT ja digitalisaatio tuottavuuden ja talouskasvun (pdf, 3.7 Mt)
kuva: 123rf.com