Robottiviikolla keskustellaan koneiden tulevaisuudesta

25.11.2014

Euroopassa vietetään 24.–30. marraskuuta robottiviikkoa. Viikon aikana eri puolilla Eurooppaa järjestetään robotiikkaan liittyviä tapahtumia. Tavoitteena on nostaa esiin robotiikan soveltamisen tärkeyttä eri aloilla.

Suomessa robottiviikko järjestetään toista kertaa. Viikon teemana on tällä kertaa robotisaatio ja kestävä kehitys. Robottiviikon perustaja ja kuraattori Christina Anderssonin mukaan robotiikka on Suomelle ja koko maailmalle suuri mahdollisuus.

– Idea robottiviikosta lähti liikkeelle, kun olimme kirjoittamassa kone- ja teknologia-aiheista kirjaa. 3D-printtaamisen, Big datan ja Teollisen internetin rinnalla esiin nousi robotisaatio. Huomasimme sen olevan valtavan iso trendi, Andersson kertoo.

Robottilaakso tapahtumien keskipisteenä

Robottiviikon tapahtumia järjestetään ympäri maata. Luvassa on muun muassa työpajoja, puheenvuoroja ja keskusteluja. Kullekin viikonpäivälle on valittu oma teemansa: tiistain aihe on teknologia ja teollisuuden tulevaisuus, keskiviikkona puhutaan työstä ja osaamisesta robotisoituvassa maailmassa, torstaina liikenteen tulevaisuudesta ja perjantaina palveluroboteista.

Tapahtuman ytimessä on Helsingissä sijaitseva, niin sanottu Robottilaakso.

– Robottilaakso on robotiikan innovaatio-, business- ja oppimiskeskus, kertoo Christina Andersson.

Robottilaakso toimii yhteistyössä alan eri toimijoiden kanssa. Tulevaisuudessa keskuksessa on tarkoitus esimerkiksi esitellä niin teollisuus- kuin palvelukäyttöön tarkoitettuja robotteja. Lisäksi tarkoitus on simuloida Teollisen internetin toimintaa verkon ja robottien kommunikaation kautta.

– Suomessa on valtava tarve tämänkaltaiselle toiminnalle, jossa on kärjessä kokeilu ja kehittäminen, Andersson uskoo.

Robotit voivat vastata moniin yritysten tarpeisiin

Anderssonin mukaan robottiviikolla on erityisesti pk-yrityksille paljon annettavaa.

– Muun muassa konepajat kamppailevat tuottavuushaasteiden kanssa. Robotisaation avulla Suomessa on mahdollista tehdä huipputason tuotteita edullisesti ja esimerkiksi palauttaa tuotantoa Suomeen.

EK:n asiantuntija Jari Konttisen mukaan robotisaatio koskettaa kaikkia toimialoja.

– Voidaan hyvin miettiä, mitä tehtäviä robotti voisi hoitaa niin rakennustyömaalla, sairaanhoidossa, kiinteistöissä, ravintoloissa, logistiikassa kuin tehdassalissa. Jos valmiita ratkaisuja ei ole olemassa, niin nyt niitä olisi hyvä lähteä kehittämään yhdessä Robottilaaksossa.

Lue lisää: roboticsfinland.fi/robottiviikko

 

Kuva: Macor, 123rf.com