Santeri Suominen bloggaa: Suomen hyvä maine korruptiovapaana maana ei ole itsestäänselvyys

Usein kuulee sanottavan, että Suomessa ei esiinny arkipäivän ns. suoraviivaista korruptiota. Täällä virkamies, kuten liikennepoliisi, ei pyydä ruskeaa kirjekuorta pöydän alta, jotta kansalaisen asia tulisi hoidettua. Hyvä niin. Suomen korruption riskikohteiksi nimetäänkin usein rakenteissa piileviä korruptiivisia toimintamalleja, esim. julkisissa hankinnoissa.

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin kesäkuussa suomalaisittain hyvin poikkeuksellista tapausta, jossa käräjäoikeus katsoi vanhemman konstaapelin omassa asiassaan vahingonkorvausta vaatiessaan käyttäneen hyväksi poliisin virka-asemaa, mikä on ollut omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Mediassa olleiden tietojen mukaan konstaapeli kutsui 14-vuotiaan pojan perheineen poliisitalon tyhjään aulaan ja vaati heiltä rahaa mielipahansa hyvittämiseksi ”miten olisi tonni mieheen?” Linkki Iltasanomien juttuun:

Poikkeuksellinen tapaus osoittaa, että töitä korruption ja korruptiivisten toimintamallien estämiseksi ja kitkemiseksi on tehtävä kaikilla rintamilla kaiken aikaa. Korruptio on syöpä, joka rapauttaa yhteiskunnallista luottamusta. EK on sitoutunut oikeusministeriön kesäkuussa lanseeraamaan korruptionvastaiseen kampanjaan, jonka tavoitteena on korruptiosta vapaa Suomi: toimintaympäristö kansalaisille ja yrityksille, jossa korruptiolle ei ole menestymisen mahdollisuuksia. Se on kaikkien etu.