#STAYinFinland: Monipuolista hyötyä ulkomaisista opiskelijoista!

Suomessa jo opiskelevien ulkomaisten nuorten palkkaaminen on alihyödynnetty mahdollisuus. Kannustamme työnantajia tarjoamaan työmahdollisuuksia niin kansainvälisille opiskelijoille kuin vastavalmistuneille.

EK kannustaa #STAYinFinland-kampanjallaan työnantajia rekrytoimaan Suomessa opiskelevia ulkomaisia opiskelijoita.

Hyviä tapoja korkeakouluopiskelijoiden rekrytoimiseen on kesätöiden ohella opintoihin liittyvät työharjoittelut, projektityöt sekä gradujen ja muiden opinnäytetöiden teettäminen. Luonnollisesti vaihtoehtona on myös osa-aikainen työskentely opintojen ohella sekä vastavalmistuneen palkkaaminen tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Kielitaidosta ei kannata tehdä kynnyskysymystä, korostaa EK:n asiantuntija Mikko Vieltojärvi:

”Ulkomainen opiskelija voi pärjätä yllättävän monissa tehtävissä ilman suomen kieltä, kunhan vähän joustoa löytyy puolin ja toisin. Oma vakihenkilökunta taas saa ilmaista treeniä vieraiden kielten käyttöön”.

Ulkomainen opiskelija voi olla pk-yrityksen ensimmäinen ei-suomalainen työntekijä. Mikko Vieltojärvi kannustaa ottamaan tämän ensimmäisen askeleen. Jäsenyritystemme kokemusten mukaan kansainvälisten nuorten rekrytoiminen tuottaa monenlaista hyötyä:

  • Ratkaisuja osaajapulaan; koulutuksen tuomaa viimeisintä osaamista
  • Monimuotoisempaa yrityskulttuuria, uusia tuulia organisaatioon
  • Matalan kynnyksen väylä kohti yrityksen kansainvälistymistä
  • Lisävoimia vientihankkeisiin (markkinaselvitykset, kontaktikartoitukset, kielitaito jne.)
  • Paikallistuntemusta opiskelijan kotimaan markkinoista

Kampanjan tavoitteena on, että ulkomaisista opiskelijoista mahdollisimman moni jäisi Suomeen ja löytäisi täältä töitä, tiivistää Vieltojärvi.

”Suomessa on noin 20 000 ulkomaalaista korkeakouluopiskelijaa. Heistä jopa 90 prosenttia harkitsee myönteisesti Suomeen jäämistä valmistumisensa jälkeen. Kuitenkin heistä vain puolet työllistyy Suomeen ja neljännes päätyy muuttamaan maasta vuoden kuluessa valmistumisestaan. Tämä on valtava menetys niin Suomen valtiolle, elinkeinoelämälle kuin nuorille itselleen. Laitetaan stoppi aivovuodolle!”

#STAYinFinland-kampanjan suojelijana on tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Ulkomaisille opiskelijoille soveltuvia työpaikkoja voi ilmoittaa korkeakoulujen omien urapalveluiden lisäksi esimerkiksi:

Jobs in Finland -sivustolla

Vastuullinen kesäduuni -sivustolla