Suomalaisen työviikko on EU:n lyhin

17.01.2012

Näin kertoo Euroopan unionin tilastoviraston Eurostatin kyselytutkimus, Labour Force Survey. Asiasta ovat uutisoineet talouslehdet Dagens Industri ja Kauppalehti.

– Tehdäänkö Suomessa niin paljon töitä kuin yleisesti luullaan. Vastaus on ei. Monelle tulos tulee yllätyksenä, asiantuntija Seppo Saukkonen Elinkeinoelämän keskusliitosta sanoo.

Tutkimuksessa tiedustellaan kokoaikatyössa olevilta henkilöiltä, kuinka monta tuntia he todellisuudessa työskentelevät viikon aikana. Suomalaisten työviikko jää 37,8 tuntiin. Tämä on EU-maiden pienin luku vuonna 2010. Esimerkiksi Ranskassa työviikko kestää 38 tuntia ja Ruotsissa 39 tuntia. Romaniassa töitä tehdään eniten: 41,3 tuntia viikossa. EU-maiden keskiarvo on 39,7 tuntia.

– Kyselyssä näkyy, että meillä työaikaa on lyhennetty reippaasti. Työehtosopimusten mukainen työviikko on enää 35–37 tuntia. Se on hyvin lyhyt, neljänneksi lyhin EU-maista, Saukkonen toteaa.

– Ranskassa otettiin 10 vuotta sitten käyttöön 35 tunnin työviikko. Sitä on ollut mahdoton käytännössä toteuttaa, Saukkonen muistuttaa.

Todellisessa työajassa huomioon on otettu myös ylityöt ja poissaolot, kertoo Eurostatin kysely.

Kansantalouden kannalta keskeinen kysymys on, tehdäänkö Suomessa työtä ylipäänsä riittävästi.

– Talouskasvua syntyy työn määrää tai tuottavuutta lisäämällä, hän muistuttaa.

Katso myös Eurofoundin kuva (pdf)