Tampereen oppeja Suomen kasvuun: joukkuepeliä ja rohkeaa päätöksentekoa

17.06.2024

EK:n Yrittäjävaltuuskunnan kesäkokous välittää terveisiä Suomen kaupungeille ja kuntapäättäjille: uskalletaan tarttua ison mittakaavan hankkeisiin ja panostetaan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhön. Pääministeri Orpon sanoin Tampereen elinvoimaihmeestä kannattaa ottaa oppia ja skaalata sitä koko Suomen mittakaavaan.

EK:n Yrittäjävaltuuskunta piti kesäkokouksensa Tampereella 14.6.

”Tampere on oikea kokouspaikka, kun haemme avaimia Suomen ja kaupunkien kasvuun, vetovoimaan ja innovaatioihin”, totesi Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Anne Kangas avaussanoissaan.

Kaupunkikehityksen ykkösketju avasi näkemyksiään siitä, mitä muu Suomi voisi Tampereen kokemuksista oppia. Pormestari Kalervo Kummola, johtaja Teppo Rantanen ja hankejohtaja Tero Tenhunen alleviivasivat yhtä menestystekijää ylitse muiden: Tampereen valttina on poikkeuksellinen yhteishenki, joka nivoo yhteen politiikan päätöksenteon ja virkamiehet, elinkeinoelämän sekä tutkimus- ja koulutuskentän. Tuloksia saadaan, kun hyvä joukkuepeli yhdistyy rohkeaan innovointiin sekä kykyyn tehdä päätöksiä ja saada ne maaliin.

Turkulaisenkin on myönnettävä, että Tampereella tehdään tosi monia asioita oikein, totesi pääministeri Petteri Orpo päivän päätteeksi:

”On syytä ottaa kaikki oppi Tampereen tekemisen tavasta. Ja sitten löytää keinot, joilla sama uudistamisen ja yhteistyön ote skaalataan koko Suomen mittakaavaan.”

Tampere haluaa olla Suomen paras bisneskaupunki. Kaupunkikehittämisessä panostetaan private-public-kumppanuuksiin ja laajoihin ekosysteemeihin. Ne on saatu toimimaan todellisessa Piilaakson hengessä – yhdessä ratkaisuja hakien, ideoita jakaen ja ketterästi pilotoiden.

Ulospäin suuntautunut kaupunki vannoo kansainvälisyyden nimiin. Tampere satsaa ulkomaisten osaajien houkutteluun ja toisaalta paikallisen osaamisen vientiin maailmalle.

Valmisteilla on myös monia uusia lähtöjä liittyen kaupunkikeskustan vetovoimaan ja infrakehitykseen, fyysisen ja digitaalisen kaupungin yhdistävään ’metaverseen’ sekä elämystalouteen ja kaupunkiviihtyvyyteen. Teknologiaan panostetaan laajalla rintamalla, mukaan lukien esimerkiksi tekoäly, puolustusteollisuus, sirut ja vetyteollisuus. Saa ottaa mallia!