Teresa Kemppi-Vasama: ”Perheyritykset ovat yhteiskunnan peruskallio”

02.09.2022

Perheyritysten voimavarana on yli sukupolvien ulottuva pitkäjänteisyys. Juuret ovat syvällä paikallisessa maaperässä ja tämä tuo jatkuvuutta myös yhteiskunnan tasolla, arvioi omistaja-yrittäjä Teresa Kemppi-Vasama. Näin on myös hitsausteknologian pioneeriyritys Kempissä: yli 70 maahan vievää yritystä johdetaan edelleen alkuperäiseltä kotipaikkakunnalta Lahdesta käsin.

Miksi motivoi sinua yritystoimintaan? Mitä hyvää Kemppi-konserni tuo maailmaan?

Olen syntynyt yrittäjäsukuun ja siksi yrittäjyys ja yritystoiminta ovat olleet aina tärkeä osa elämää.

Koen vahvasti, että Kempillä on tärkeä tehtävä yhteiskunnassa: meidän hitsausteknologian ja osaamisen avulla maailmaan saadaan rakennettua laadukkaampaa ja turvallisempaa infrastruktuuria. Nostamme rimaa jatkuvasti – haluamme tarjota entistä kehittyneempiä, tuottavampia, ekologisempia, ja toimivampia ratkaisuja, jotka auttavat muuta teollisuutta menestymään ja myös vauhdittamaan vihreää siirtymää.

Vuosikymmenten kovan työn tuloksena Kempistä on tullut oman alansa kansainvälinen veturiyritys, jonka menestys heijastuu laajasti eri sidosryhmien toimintaan ja elämään. Tavoitteena on, että laaja verkostomme ja koko yhteiskunta hyötyy!

Kempillä on yli 800 työntekijää. Mitä työnantajan rooli tarkoittaa Kempille?

Pidän tosi tärkeänä rooliamme työpaikkojen tarjoajana. On hienoa voida tarjota ihmisille työtä ja heidän perheilleen elantoa. Ukkini Martti Kemppi sanoi aina, että palkatkaa itseänne viisaampia ihmisiä. Tätä neuvoa noudattaen meistä on tullut huippuosaajien talo!

Oma Kemppi-yhteisö on kaiken ytimessä, mutta haluamme olla kehittämässä myös tulevaisuuden osaajia. Siksi olemme panostaneet paljon oppilaitosyhteistyöhön, aina peruskoulusta korkeakouluihin asti. Keskeisenä kumppanina on mm. LUT-yliopisto, joka on ainut suomalainen yliopisto, joka tutkii hitsausta. Oppilaitosyhteistyön kautta huippuosaaminen säilyy Suomessa ja auttaa yrityksiä menestymään myös tulevaisuudessa. Viime kädessä kyse on huoltovarmuuden perustasta ja kansakunnan osaamistason kasvattamisesta.

Miten perheyrittäjyys näkyy omassa ajattelussasi?

Olen valtavan ylpeä meidän perheyrityksemme taipaleesta: kolmen sukupolven mittaisella matkalla Kemppi on nostettu hitsausalan kansainväliseksi suunnannäyttäjäksi. Meidän ammattilaisten voimin on kehitetty kaarihitsauksen innovaatioita, jotka ovat muuttaneet koko toimialaa ja luoneet alan standardeja.

Minun sukupolveni tehtävä on kehittää ja viedä eteenpäin niitä hyviä asioita, joita aikaisemmat polvet ovat saaneet yrityksessä aikaan. Tavoitteena on voida antaa yritys aikanaan eteenpäin entistä paremmassa kunnossa. Se on kova haaste mutta myös valtava motivaattori!

Kyllä perheyritykset ovat Suomen peruskallio. Perheyritysten voimavarana on yli sukupolvien ulottuva pitkäjänteisyys. Juuret ovat syvällä paikallisessa maaperässä ja tämä tuo vakautta ja jatkuvuutta myös yhteiskunnan tasolla. Meidän tapauksessamme juuret ovat Lahdessa – sieltä kaikki alkoi ja sieltä käsin myös edelleen johdamme globaalia bisnestämme.