Toimintakykyinen tekijä: arkisen liikunnan iloa Rovalassa

05.03.2024

Liikunta on helppo tuoda osaksi työyhteisöä, kun se tuo hymyn huulille, eikä ole pelkkää suorittamista, kertoo Rovalan rehtori Paula Frantti-Niemelä.

Rovalan Setlementti ry:een kuuluvassa Rovala-Opistossa ja Rovaniemen kansalaisopistossa työskentelee noin 150 työntekijää. Rehtori Paula Frantti-Niemelä kertoo, että Rovalalla työntekijöiden hyvinvoinnin edistäminen on monen arkisen tekijän summa.

Työsuhdepyörällä arkiliikuntaan kiinni

Työmatkaliikunta on hyvä tapa lisätä yleistä hyvinvointia. Rovalassa otettiinkin viime syksynä käyttöön Epassin liikuntaetujen rinnalle työsuhdepyöräetu, jotta hyvä polkupyörä olisi kaikkien ulottuvilla.

”Haluamme motivoida henkilöstöä pitämään huolta kunnostaan ja hyvinvoinnistaan. Esimerkiksi työmatkapyöräily on erinomainen keino lisätä liikuntaa”, Frantti-Niemelä kertoo.

Pyöriä on otettu toistaiseksi maltillisesti käyttöön, sillä talvella pohjoisessa pyöräillään vähemmän. Mutta Frantti-Niemelä uskoo, että keväällä etua tullaan hyödyntämään laajemmin. Erityisesti sähköpyöriä kohtaan on ollut kiinnostusta.

”Jo ennen työsuhdepyöräedun käyttöönottoa olemme osallistuneet vuosittain Rovaniemen kaupungin työmatkapyöräilykisaan ja kevättalvisin Lumella-liikkuen-kisaan. Näihin haasteisiin on lähdetty aina innokkaasti mukaan. Työmatkapyöräilykisa on houkutellut liikkumaan niitäkin työntekijöitä, jotka eivät yleensä pyöräile töihin.”

Yhdessä liikkuminen luo yhteisöllisyyttä

Rovala Setlementin hoivapuolen yksikössä tehdään viikoittaisia jumppahetkiä fysioterapeuttien vetämänä. Näitä ollaan parhaillaan laajentamassa siten, että koko Setlementin henkilöstöllä on mahdollisuus osallistua niihin. Ja koska mielen hyvinvointi on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, Rovalalla järjestetään monenlaisia yhteisiä tapahtumia ja sosiaalisia hetkiä, jotka edistävät yhteisöllisyyttä.

”Kun järjestämme tapahtumia, pyrimme lisäämään ohjelmaan liikunnallisen osion. On käyty esimerkiksi luontoretkillä ja pidetty venyttelyhetkiä. Liikunnasta ei tehdä isoa numeroa, vaan se sisällytetään arkiseen toimintaan”, Frantti-Niemelä sanoo.

”Organisaatioomme kuuluu kansalaisopisto, joka tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia liikkumiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Itsensä kehittäminen on henkilöstön ulottuvilla matalalla kynnyksellä”, hän lisää.

Liikunnalliset tapahtumat ja tempaukset ovat synnyttäneet myönteistä kisailua työkavereiden kesken. Henkilöstö on myös itse innostunut järjestämään työkavereille yhteistä tekemistä, esimerkiksi avantouintia ja erilaisia leikkimielisiä kisoja.

”Ihmiset suhtautuvat liikuntaan eri tavoin. Useampi innostuu liikkumaan, kun se tulee ilon kautta”, Frantti-Niemelä sanoo.

Hyvissä voimissa eläkkeelle

Jotta ihmiset saataisiin olemaan töissä pidempään ja jaksamaan paremmin, hyvinvointia ja liikunnallisuutta tukevat edut ja muut aktiviteetit tulevat tarpeeseen. Työelämän loppupuolella henkilöstöllä saattaa esiintyä isoja ja pieniä terveydellisiä ongelmia.

Rovalassa ollaan parhaillaan kehittämässä ikäohjelmaa, jonka tarkoitus on varmistaa, että työntekijät aloittavat eläkepäivänsä mahdollisimman hyvinvoivina.

”Tavoitteena on lisätä henkilöstön jaksamista ja tietoa eläkkeelle siirtymisestä. Ohjelmaan on tarkoitus sisällyttää esimerkiksi liikuntasuosituksia ja lääkärintarkistuksia.”

 

Rovalan Setlementti ry:n vinkit muille organisaatioille liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi:

  • Kuunnelkaa henkilöstön toiveita.
  • Työnantajan tehtävä on innostaa henkilöstöä.
  • Liikunta ei aina vaadi rahaa! Kävelypalaverit ovat tästä hyvä esimerkki.
  • Työmatkapyöräily on erinomainen keino lisätä arkiliikuntaa.
  • Liikunta, joka on mukavaa, muodostuu helpommin tavaksi.

Rovala-opisto ja Rovaniemen kansalaisopisto ovat EK:n jäsenliitto Sivistysala Sivistan jäseniä. ​